• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آشکار

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: قرآن ، کتاب ، آشکار، هدایت ، اهل کتاب .
پرسش: خداوند در سوره مائده آیه ۱۵ فرموده (کتابی آشکار) نازل کردیم، آیا کتاب غیر آشکار هم داریم؟ منظور از کلمه آشکار چیست؟ چرا بعد از انزال کتاب فرمود کتاب نازل کردیم ؟ آیا توضیح واضحات نیست؟
پاسخ: مبین (آشکار) یکی از صفات قرآن است و خداوند با این توصیف می‌خواهد هر چه بیشتر کتاب خود را به مردم معرفی نماید و یکی دیگر از امتیازاتش را نسبت به دیگر کتاب‌ها (کتاب‌های آسمانی و غیر آسمانی ) روشن نماید؛ زیرا هدایت‌ها و دستورات هیچ کتابی همانند قرآن آشکار نیست.
اینکه قرآن در آیات متعددی بارها می‌فرماید: ما قرآن را نازل کردیم، برای این است که نعمت هدایت را به مردم یاد‌آوری کندتا از حقایق، هدایت‌ها و دستورات آن غافل نشوند و حتماً این فرمایش باید بعد از نزول قرآن باشد؛ چراکه اگر قبل از نزول آن بگوید ما قرآن را نازل کردیم که دروغ است. علاوه بر این بسیاری از کافران و مشرکان به دروغ شایع کرده بودند که قرآن ساخته و پرداخته افکار پیامبر است. قرآن مجید با تکرار و تأکید بر اینکه ما قرآن را فرستادیم در حقیقت خط بطلانی بر عقاید و افکار شیطانی آنها کشیده است.



قرآن مجید در آیه ۱۵ سوره مبارکه مائده می‌فرماید: « یَأَهْلَ الْکِتَابِ قَدْ جَاءَکُمْ رَسُولُنَا یُبَینِ‌ُّ لَکُمْ کَثِیرًا مِّمَّا کُنتُمْ تخُْفُونَ مِنَ الْکِتَابِ وَ یَعْفُواْ عَن کَثِیرٍ قَدْ جَاءَکُم مِّنَ اللَّهِ نُورٌ وَ کِتَابٌ مُّبِینٌ» ؛ " ای اهل کتاب! پیامبر ما، که بسیاری از حقایق کتاب آسمانی را که شما کتمان می‌کردید روشن می‌سازد، به‌سوی شما آمد و از بسیاری از آن، (که فعلًا افشای آن مصلحت نیست،) صرف نظر می‌نماید. (آری) از طرف خدا، نور و کتاب آشکاری به‌سوی شما آمد."


مفسران در بیان معنای این آیه گفته‌اند:"این جمله از آیه شریفه، اشاره به اهمیت و عظمت قرآن مجید و اثرات عمیق آن در هدایت و تربیت بشر دارد." چون که کلمه «کتاب» در این آیه شریفه به‌صورت نکره آمده که نشانه بزرگی و عظمت است.
[۴] قرائتی، محسن، تفسیر نور، سوره مائده آیه ۱۵، مرکز فرهنگی درس‌هایی از قرآن، ۱۳۸۶.



مرحوم علامه طباطبایی در این باره آورده‌اند:"جمله (و کتاب مبین ) عطف است به کلمه ( نور ) تا تفسیر آن باشد و مراد از نور همین قرآن کریم است و به اصطلاح عطف تفسیری است، یعنی:« از ناحیه خدا برایتان نوری آمده که همان کتاب مبین است »."


در این آیه، قید مبین برای توضیح امتیازات قرآن نسبت به دیگر کتاب‌ها (کتاب‌های آسمانی و غیر آسمانی ) است؛ زیرا هدایت‌ها و دستورات هیچ کتابی همانند قرآن، آشکار نیست.


اینکه قرآن در آیات متعددی بارها می‌فرماید: ما قرآن را نازل کردیم، برای این است که نعمت هدایت را به مردم یاد‌آوری کند تا از حقایق، هدایت‌ها و دستورات آن غافل نشوند و حتماً این فرمایش باید بعد از نزول قرآن باشد؛ چراکه اگر قبل از نزول آن بگوید ما قرآن را نازل کردیم که دروغ است. علاوه بر این بسیاری از کافران و مشرکان به دروغ شایع کرده بودند که قرآن ساخته و پرداخته افکار پیامبر است؛ قرآن مجید با تکرار و تأکید بر اینکه ما قرآن را فرستادیم، در حقیقت خط بطلانی بر عقاید و افکار شیطانی آنها کشیده است تا حقیقت بر کسانی که دنبال آن هستند مخفی نماند.


پس در آیه شریفه، منظور از نزول قرآن، فرو فرستادن بر پیامبر است تا او به مردم ابلاغ کند و توضیح واضحات نیست.


۱. مائده (۵)، آیه ۱۵.    
۲. مائده (۵)، آیه ۱۵.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ۴، ص ۳۲۱، دارالکتب الاسلامیه، چاپ هشتم، تهران، ۱۳۶۳.    
۴. قرائتی، محسن، تفسیر نور، سوره مائده آیه ۱۵، مرکز فرهنگی درس‌هایی از قرآن، ۱۳۸۶.
۵. طباطبایی، سیدمحمدحسین، المیزان، ترجمه مرحوم موسوی همدانی، ج ۵، ص ۳۹۸.    



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : تفسیر | قرآن شناسی




جعبه ابزار