• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ترس از عقب ماندن از قافله یاران امام زمان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: منتظران ظهور، تقوا، یاران امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، ترس منفی، ترس مثبت.

پرسش: دوست دارم یار امام زمان شوم، اما می‌ترسم نشوم، راه مقابله با این ترس چیست؟

پاسخ: مهم‌ترین خصوصیت منتظران ظهور، تقوای الهی و سپس کسب معرفت نسبت به حضرت است، انسان با تحصیل ورع و محاسن اخلاق و پارسایی و تحصیل فضائل اخلاقی می‌تواند به چنان معنویت و نورانیتی دست پیدا کند که در شمار یاران ویژه حضرت قرار گیرد.




برای این‌که بتوانیم در شمار یاران خاص حضرت بقیة الله الاعظم (ارواحنا فداه) قرار گیریم، لازم است از منتظران واقعی حضرت باشیم. مهم‌ترین خصوصیت منتظران ظهور، تقوای الهی و سپس کسب معرفت نسبت به حضرت است، انسان با تحصیل ورع و محاسن اخلاق و پارسایی و تحصیل فضائل اخلاقی می‌تواند به چنان معنویت و نورانیتی دست پیدا کند که در شمار یاران ویژه حضرت قرار گیرد.
در یک حدیث قدسی از حضرت حق خطاب به نبی اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و در شب معراج آمده: «هر کس به رضای من عمل کند، سه خصلت به او می‌دهم: ۱. معرفت و شکری به او می‌دهم که نادانی با آن مخلوط نشود؛ ۲. او را چنان به خود مشغول می‌کنم که هیچ فراموشی با آن مخلوط نشود؛ ۳. چنان محبتی به او عطا می‌کنم که محبت هیچ‌کدام از مخلوقات در آن تأثیری نداشته باشد. پس در چنین حالتی او من را دوست دارد و من نیز او را دوست دارم و چشم قلبش را به جلالم باز خواهم کرد و بندگان خاص خود را به او نشان می‌دهم.
[۲] مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۶، ص۳۰۷، تهران، دارالکتب الاسلامیه.

و بدون شک برترین بنده خاص خداوند سبحان وجود نازنین حضرت خواهد بود. در نتیجه انتظار یعنی کار و تلاش برای اصلاح نفس و آمادگی برای درک حضرت نه راحتی و آسایش و ترک وظایف دینی، اجتماعی.


اما این ترس و نگرانی که ذکر کرده‌اید می‌تواند بسیار مفید و مقدس باشد و هم می‌تواند اثری منفی و مخرب داشته باشد.

۲.۱ - ترس مثبت

اگر این ترس عاملی برای حرکت به سوی کمال بیشتر و کسب فضایل نفسانی شود، نه‌تنها بد نیست، بلکه فضیلت است و صفت پسندیده و مقدسی خواهد بود. این همان مَنِشی است که در احادیث معصومین (علیهم‌السلام) از صفات مؤمنین شمرده شده و در لسان روایات به «خوف» معروف است، در این باره حضرت امام صادق (علیه‌السلام) می‌فرماید: «مؤمن، مؤمن نباشد تا ترسان و امیدوار باشد، ترسان و امیدوار نباشد تا کار کند برای آن چه می‌ترسد و امید دارد».
[۴] کلینی، محمد بن یعقوب، اصول کافی، ج۴، ص۲۱۶، ترجمه کوه‌کمره‌ای، قم، انتشارات اسوه.


۲.۲ - ترس منفی

اما اگر این ترس و نگرانی عاملی شود برای ناامید شدن و بازماندن از حرکت به سوی تکامل، بسیار خطرناک و مخرب خواهد بود که در روایات اسلامی به «یاس» تعبیر شده و از بزرگ‌ترین گناهان شمرده شده است.یاس یعنی ناامید شدن از رحمت الهی یعنی این‌که انسان تلاشی برای اصلاح نفس و بازگشت به سوی خداوند سبحان نکند و کاملاً ناامید گردیده و حرکت او متوقف گردد.
کسی که فکر کند به هیچ وجه نمی‌تواند از یاران حضرت باشد و از این امر ناامید باشد، تلاشی برای کسب رضایت و نزدیکی به حضرت و این‌که شاید در زمره یاران حضرت قرار گیرد، انجام نمی‌دهد؛ ازاین‌رو این ترس و نگرانی بسیار خطرناک است و باید ترک شود.


چنانچه بخواهید در مسیر ترس مثبت خود قدم بردارید، باید همان راه‌های کسب تقوا و ایمان را طی کنید و چنانچه دچار ترس منفی شدید، لازم است جهت اصلاح شناخت به روحانیون و علمای وارسته مراجعه کنید و اگر باز هم نتوانستید بر این مشکل غلبه کنید، لازم است به روحانیون با تخصص روان‌شناسی مراجعه کنید.
برخی مراکزی که می‌توانید با آنها تماس بگیرید:
۱. مرکز ملی پاسخ‌گویی به سئوالات دینی ـ گروه مشاوره: ۷۸۳۵۵۵ـ۰۲۵۱
۲. مرکز ملی پاسخ‌گویی به سئوالات دینی ـ گروه مشاوره: ۰۹۶۴۰
۳. مرکز ملی پاسخ‌گویی به سئوالات دینی ـ گروه مشاوره: ۷۱۷۴۴ـ۰۲۵۱
مرکز مطالعات حوزه گروه مشاوره: ۷۷۳۷۲۱۷ـ۰۲۵۱



۱. اصول کافی، باب صفات مؤمن.
۲. سودای روی دوست، مرتضی آقاتهرانی.



۱. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۷۷، ص۲۸، تهران، دارالکتب الاسلامیه.    
۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۶، ص۳۰۷، تهران، دارالکتب الاسلامیه.
۳. کلینی، محمد بن یعقوب، اصول کافی، ج۲، ص۷۱، ترجمه کوه‌کمره‌ای، قم، انتشارات اسوه.    
۴. کلینی، محمد بن یعقوب، اصول کافی، ج۴، ص۲۱۶، ترجمه کوه‌کمره‌ای، قم، انتشارات اسوه.



سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «ترس از عقب ماندن از قافله یاران امام زمان»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۹/۰۹.    







جعبه ابزار