• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حوض کوثر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: حوض کوثر، کوثر، حضرت فاطمه.
پرسش: حوض کوثر چیست؟
پاسخ: حوض کوثر نهری هست با اوصاف برتر که در بهشت برای مؤمنان فراهم شده هست.



"کوثر" بر وزن "فوعل" وصفی است که از "کثرت" گرفته شده و به معنای "خیر کثیر و فراوان" می‌باشد.
گستره‌ی معنایی این واژه چنان وسیع و جامع است که مصادیق بی‌شماری از جمله "خیر بی نهایت" را نیز می‌تواند شامل شود.


برای واژه‌ی "کوثر" که در سوره‌ی مبارکه کوثر آمده است، در تفاسیر شیعه و سنی معانی بسیاری برای "کوثر" ذکر شده است که جملگی، از مصادیق همین خیر کثیر می‌باشند؛ مصادیقی چون:
۱. حوض و نهر کوثر....
۲. مقام شفاعت کبری در روز قیامت.
۳. نبوت.
۴. حکمت و علم.
۵. قرآن.
۶. کثرت اصحاب و پیروان.
۷. کثرت معجزات.
۸. کثرت علم و عمل.
۹. توحید و ابعاد آن.
۱۰. نعمت‌های خدا به پیامبر (صلی الله و علیه و آله) در دنیا و آخرت.
۱۱. نسل کثیر و ذریه فراوان که در گذر زمان باقی بمانند.
بی‌تردید این فراوانی ذریه و باقی ماندن نسل پیامبر (صلی الله وعلیه وآله) از وجود دختر والا گهر ایشان، فاطمه‌ی زهرا (سلام الله و علیها) نشأت گرفته است.


بارزترین مصداق "کوثر" وجود مبارک حضرت زهرا (سلام الله و علیها) می‌باشد. بیانگر این حقیقت و شاهد این واقعیت، شأن نزول و سیاق آیات سوره کوثر می‌باشد.
آری وجود فاطمه (سلام الله و علیها) منبع خیر کثیر است که هم باعث ماندگاری رسالت پیامبر (صلی الله و علیه و آله) تا روز رستاخیز شده است و هم عامل جاودانگی نسل پاک او.
[۲] مصباح یزدی، محمد تقی، جامی از زلال کوثر، ص۲۰-۲۲.



از این رو، با استناد به روایات مربوط به حوض کوثر و شأن نزول سوره‌ی کوثر و متن و سیاق آیات، می‌توان نتیجه‌گیری نمود: "کوثر" دارای دو مصداق بارز، یکی در دنیا و یکی در آخرت است.

۴.۱ - مصداق دنیوی

مصداق دنیوی آن که همان "کوثر محمدی" است، فاطمه‌ی زهرا (سلام الله و علیها) است که منشأ اولاد و ذریه‌ و نسل پاک پیامبر (صلی الله وعلیه وآله) است، که ایشان و ذریه‌ی او مردم را در دنیا از معارف و اخلاق و احکام و آداب الاهی سیراب نموده‌اند.

۴.۲ - مصداق اخروی

و مصداق دیگر آن که "کوثر بهشتی" است، حوضی در بهشت است که علی (علیه السلام) و دیگر امامان معصوم‌علیهم السلام ساقی آن می‌شوند و کام تشنگان رهیده از صحرای محشر را سیراب می‌نماید.


توصیفات حوض کوثر از زبان رسول الله (صلی الله وعلیه وآله): حوض کوثر نهری است دارای خیر کثیر در بهشت که از حوضی می‌ریزد و اطراف آن به عدد ستارگان آسمان، ظروفی چیده شده است و امت من پس از ورود به بهشت بر آن وارد می‌شوند.
در پیش من حوضی است به وسعت مدینه تا یمن یا وسعت مدینه تا عمان. کناره‌های آن از طلا است و شراب (نوشیدنی) آن از برف و شیر، سفیدتر و از عسل شیرین‌تر و از مِ شک خوشبوتر است و بر سنگ‌های بزرگ لؤلؤ و مرجان جاری می‌شود.
هرکس از آن بنوشد، هرگز تشنگی بر او عارض نشود و اولین کسانی که بر آن وارد می‌شوند، مهاجران (از مکه به مدینه) فقیر می‌باشند. والی و ساقی آن، مولا، امیرالمؤمنین، علی (علیه السلام) است.
مؤمنان پس از نوشیدن از آب کوثر اطراف پیامبر (صلی الله و علیه و آله) جمع شده و از دیدار یکدیگر خشنود می‌شوند. چشمه‌ی کوثر از ساق عرش است که آن جا منزلگاه اوصیا (علیه السلام) و شیعیان ایشان است و از آن جا با دو ناودان به حوض ریخته می‌شود و سپس با دو نهر در بهشت جریان می‌یابد.
برای هر پیامبری در بهشت نهری است که به خاطر کثرت وارد شوندگان بر حوضشان بر یکدیگر مباهات می‌کنند، لکن من امیدوارم که وارد شوندگان بر حوضم بیشتر از سایرین باشد.
[۳] فیض کاشانی، محسن، محجة البیضاء، ج۸، ص۳۵۲-۳۵۳.



امیرمؤمنان، (علیه السلام) فرمودند: "حوض کوثر ما مملوّ است و در آن دو نهر می‌ریزد از بهشت، یکی از چشمه‌ی تسنیم و دیگری از چشمه‌ی معین".
[۴] علامه‌ی مجلسی، حق الیقین،ص۴۵۳.



و در حدیث معتبر، امام صادق (علیه السلام) فرمودند: کسی که به درد آید دل او از برای مصیبت ما، فرحناک می‌شود در وقتِ مردن، فرحی که هرگز از دل او بیرون نمی‌رود تا در حوض کوثر بر ما وارد شود و کوثر خوشحالی می‌کند؛ چون دوست ما بر او وارد می‌شود.
حتی آن که به او می‌چشاند از لذت انواع خوردنی‌ها که نمی‌خواهد از آن جا به جای دیگر رود. هر که از آن یک شربت بیاشامد، هرگز تشنه نشده و بعد از آن هیچ گاه تعب نکشد.
و آن به سردی کافور و بوی مشک و طعم زنجیل است و از عسل شیرین‌تر و از مسکه نرم‌تر و از آب دیده صاف‌تر و از عنبر خوشبوتر می‌باشد.
واز چشمه‌ی تسنیم بهشت بیرون می‌آید. بر نهرهای بهشت همه می‌گذرد و بر روی سنگ ریزه‌ی مروارید و یاقوت جاری می‌شود و.... و هر دیده‌ای که در مصیبت ما بگرید، البته شاد و خوشحال گردد به نظر کردن به کوثر، و آب می‌دهند از آن همه‌ی دوستان ما را، اما به قدر محبت و متابعت ما، از آن لذت می‌برند و هر که محبتش بیشتر است، لذتش بیشتر خواهد بود،...
[۶] علامه‌ی مجلسی، حق الیقین، ص۴۵۵.



شایان ذکر است که بدون شک دوازده امام معصوم‌ علیهم السلام، همگی در روز قیامت، ساقی حوض کوثرند. چنان که از احادیث و براهین ظاهر است و سیدالشهداء (علیه السلام) فرمودند: "و نحن وُلاة الحوض نسقی وُلاتنا؛ ماییم صاحبان حوض کوثر، سیراب می‌نماییم دوستان خود را".
و همان گونه که پیامبر (صلی الله و علیه و آله) امید آن داشتند که وارد شوندگان بر حوض‌شان بیشتر از سایرین باشند.


هر مسلمانی که نام کوثر و توصیفات آن را می‌شنود، آرزو می‌کند که از وارد شوندگان بر حوض و بر نبی (صلی الله وعلیه وآله) قرار گیرد، لکن روشن است که اگر این امید و رجا واقعی باشد، باید برای دست یابی به آن کوشید، و پس از کسب زاد و توشه نیز باید مراقبت نمود تا این سرمایه توسط ره‌زنان و شیاطین جنی انسی، بیرونی و درونی به یغما نرود و یا دچار آفت نشود و إلاّ زحمت‌های بر باد رفته و حاصلی از آنان نخواهد چید و ورود او بر حوض، تبدیل به خواب و خیال می‌شود و دلخوش کردن به خواب و خیال و آماده نشدن و تلاش ننمودن برای تحصیل مطلوب، کاری غافلانه و امیدی بیهوده است.
از این رو در دعای ندبه می‌خوانیم: "... واسقنا من حوض جده صلی الله علیه وآله بکاسه و بیده ریّا رویّا هنیئاً سائغاً لاظمأ بعده یا ارحم الراحمین" خدایا سیراب کن ما را از حوض جدّ امام عصر (عجل الله تعالی فرجه) به کأس و جام و دست او (امام عصر عجل اللَّه فرجه)، سیراب کامل و گوارایی که هرگز بعد از او تشنگی نباشد، یا ارحم الراحمین".


۱. المیزان، ج۲۰، ص۳۷۰.    
۲. مصباح یزدی، محمد تقی، جامی از زلال کوثر، ص۲۰-۲۲.
۳. فیض کاشانی، محسن، محجة البیضاء، ج۸، ص۳۵۲-۳۵۳.
۴. علامه‌ی مجلسی، حق الیقین،ص۴۵۳.
۵. بحارالانوار، ج۸، ص۱۹.    
۶. علامه‌ی مجلسی، حق الیقین، ص۴۵۵.
۷. بحارالأنوار، ج۴۵، ص۴۹.    



اسلام کوئیست.    


رده‌های این صفحه : فضائل امام علی | فضائل اهل بیت




جعبه ابزار