• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خواص آیه نور

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: آیه نور.
پرسش: خواص آیه نور چیست؟ آیا درست است که می‌گویند اگر این آیه به عددی خاص خوانده شود، برکات زیادی دارد؟
پاسخ: قرآن کتاب هدایت، عمل و انسان‌سازی است؛ لذا تلاوت آن مقدمه‌ای برای تفکر و ایمان ، و در مرحله بعد وسیله‌ای است برای عمل به محتوای آن و رسیدن نتیجه نهایی که همان تکامل و سعادت ابدی است. بنابراین همه قرآن نور است و نباید هیچ فردی از برکات آن محروم بماند.



درباره فضیلت سوره نور احادیثی از ائمه اطهار ـ علیهم‌السلام ـ رسیده است، از جمله:

۱.۱ - حدیثی از پیامبر

پیامبر اسلام ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ فرمود:"هرکه سوره نور را بخواند، خداوند ده حسنه به او می‌دهد، به اندازه اجر همه مؤمنان گذشته و آینده".

۱.۲ - حدیثی از امام صادق

از امام صادق ـ علیه‌السلام ـ نقل شده است که فرمود:"مال و عورت خود را به خواندن سوره نور حفظ کنید و زنان خود را به‌وسیله آن در حصار عفت قرار دهید؛ زیرا کسی که این سوره را در شب و روز بخواند، هیچ‌یک از خانواده‌اش هرگز زنا نمی‌کند تا بمیرد. در وقت مردن هفتاد هزار ملک تا کنار قبر او را تشییع و برای او دعا و استغفار می‌کنند تا وارد قبر شود".


همچنین در‌باره آیه نور که یکی از آیات این سوره است، فضایل بسیاری نقل شده است. منظور از آیه شریفه نور این آیه است:" اللَّهُ نُورُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ مَثَلُ نُورِهِ کَمِشْکاةٍ فیها مِصْباحٌ الْمِصْباحُ فی‌ زُجاجَةٍ الزُّجاجَةُ کَأَنَّها کَوْکَبٌ دُرِّیٌّ یُوقَدُ مِنْ شَجَرَةٍ مُبارَکَةٍ زَیْتُونَةٍ لا شَرْقِیَّةٍ وَ لا غَرْبِیَّةٍ یَکادُ زَیْتُها یُضی‌ءُ وَ لَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نارٌ نُورٌ عَلی‌ نُورٍ یَهْدِی اللَّهُ لِنُورِهِ مَنْ یَشاءُ وَ یَضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثالَ لِلنَّاسِ وَ اللَّهُ بِکُلِّ شَیْ‌ءٍ عَلیمٌ "؛ خداوند نور آسمان‌ها و زمین است؛ مثل نور خداوند همانند چراغ‌دانی است که در آن چراغی (پر فروغ) باشد، آن چراغ در حبابی قرار گیرد، حبابی شفاف و درخشنده همچون یک ستاره فروزان، این چراغ با روغنی افروخته می‌شود که از درخت پربرکت زیتونی گرفته شده که نه شرقی است و نه غربی (روغنش آن‌چنان صاف و خالص است که) نزدیک است بدون تماس با آتش شعله‌ور شود، نوری است بر فراز نوری و خدا هر‌کس را بخواهد به نور خود هدایت می‌کند، و خداوند به هر چیزی داناست.


از جمله روایاتی که در فضیلت این آیه وارد شده است:

۳.۱ - ۱. روشنایی چشم

از عبدالله عباس منقول است که:"هرکس آیه نور را بسیار بخواند، روشنایی چشم او محفوظ ماند".
[۴] نجفی اصفهانی، محمدتقی، خواص آیات و تمام سوره‌های قرآن کریم، ص ۹۵، ادیبه، تهران، ۱۳۴۵ ش.


۳.۲ - ۲. رفع درد چشم

"اگر کسی درد چشم دارد، آیه نور را تا "نور علی نور" بر چشم بخواند و هر صبح سه‌بار بر این دستور عمل نماید، درد چشم او زایل شود".
[۵] نجفی اصفهانی، محمدتقی، خواص آیات و تمام سوره‌های قرآن کریم، ص ۹۵، ادیبه، تهران، ۱۳۴۵ ش.


۳.۳ - ۳. برطرف شدن بیماری

شیخ ابوالعباس بونی گفته است:"که هرکس این آیه را بر آینه نقش کند، شب جمعه آخر ماه و مدت چهل شب چهل نوبت این آیه را بر آینه بخواند، بعد از آن هر مریضی که در آن آینه نگاه کند، مرض او زایل شود و نیز نقل شده که اگر کسی آیه نور را بر لباس کبود با زعفران و گلاب بنویسد و اسم غایب و مادر او را بر آن بنویسد و آن را در خانه غایب بر باد آویزد، به‌زودی شخص غایب بر‌می‌گردد".
[۶] نجفی اصفهانی، محمدتقی، خواص تمام آیات و سوره‌های قرآن کریم، ص ۹۵.


۳.۴ - ۴. نجات از تقرب سلاطین

"هرکس آیه نور را تکثیر، بر فضه نقش، و آن را بر دایره آن نقش کند و در روز جمعه هنگام طلوع آفتاب و در وقت نقش کردن، غسل کند و لباس پاک بپوشد و با خود داشته باشد و هر روز آیه را چهارصد بار بخواند و شروع کند به هر امر مهمی که بخواهد، از تقرب سلاطین و خلاصی محبوسان و اسیران و نجات یافتن از کسانی که حکم قتل او را دارند، بسیار مجرب است".
[۷] ابوسعید الهروی، محمد، بحر الغرائب و منتخب الختوم، ص ۱۸۲، محمودی، تهران، ۱۲۸۱ ق.


۳.۵ - ۵. دیدن خواب‌های شیرین

"خواندن آیه نور قبل از خواب با حضور قلب به عدد الله (۶۶ مرتبه) به‌خصوص در حال صفای روحانی ، موجب دیدن خواب‌های شیرین می‌گردد".
[۸] نراقی، ملااحمد، الخزائن، حسن حسن زاده آملی، ص ۳۵۰، علمیه اسلامیة، تهران، ۱۳۷۸ ق.


۳.۶ - ۶. کفایت امور مهم

"ختم آیه مبارکه نور به عدد نور (۲۵۶ مرتبه)، هرگاه روز اول ماه جمعه باشد، به مدت پانزده روز این ختم را انجام دهد و در روز شانزدهم به عدد نور کلمه طیبه "لااله الاالله" را بگوید و همه روزه به عدد مزبور ادامه دهد تا پایان ماه جهت کفایت امور مهم کبریت احمر است".
[۹] نصراللهی بروجردی، محمدابراهیم، رهنمای گرفتاران، ص ۶۲، چاپ دوم، زهیر، تهران، ۱۳۸۲ ه.ش.


۳.۷ - ۷. دیدن امام زمان

"ختم آیه نور تا "بکل شیء علیم" برای دیدن امام زمان عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف، یک اربعین به عدد نور، بین اذان صبح تا طلوع آفتاب مؤثر است".
[۱۰] نصراللهی بروجردی، محمدابراهیم، رهنمای گرفتاران، ص ۱۱۷، چاپ دوم، زهیر، تهران، ۱۳۸۲ ه.ش.


۳.۸ - ۸. معنویت و رزق

"برای معنویت و رزق ختم آیه نور به عدد "۲۵۶ مرتبه" بعد از نماز عشا مفید و مؤثر است".
[۱۱] نصراللهی بروجردی، محمدابراهیم، رهنمای گرفتاران، ص ۱۱۷، چاپ دوم، زهیر، تهران، ۱۳۸۲ ه.ش.


۳.۹ - ۹. جهت امور مهم

"جهت امور مهم در خلوت بعد از هر نماز، هزار بار اسم جلاله "الله" و پنجاه بار آیه نور را بخواند و در حین روز نیز باید روزی ده هزار بار بگوید".
[۱۲] مقدم، سیدمحمدتقی، خزانة الاسرار فی الختوم والاذکار، علاءالدین الاعلمی، ج ۱، ص ۲۹۷، چاپ اول، مؤسسه الاعلمی، بیروت، ۱۴۲۳ ق.


۳.۱۰ - ۱۰. کشف علوم الهیه

"ختم آیه مبارکه نور جهت کشف علوم الهیه و افاضات خاصه خداوند بدین‌گونه است که در اربعین اول چهارده مرتبه صلوات بفرستد به حضور قلب که گویا خدمت پیامبر و اهل بیتش ـ علیهم‌السلام ـ نشسته است با کمال خضوع و خشوع، سر برهنه نموده در زیر آسمان چهارده مرتبه آیه مبارکه نور را تلاوت کند و بعد از آن چهل و یک مرتبه صلوات بفرستد".
[۱۳] نائینی، محمدحسن، گوهر شب چراغ، محمد فربودی، ج ۱، ص ۲۲۹، چتپ ششم، دیوان، قم، ۱۳۸۱.



اما جواب قسمت دوم سؤال؛ آیه نور به‌حساب ابجد کبیر ۲۵۶ است. در مورد ختم آیات و اذکار، عدد نقش بسیار مهمی دارد و باید آن آیه یا ذکر را به عدد معین گفت تا اثر خاص خود را بگذارد.


اعداد به منزله روح و حروف اشباح آن هستند و عدد مانند دندانه کلید است، اگر کم شود یا زیاد شود، در را باز نمی‌کند و زیادی بر عدد مطلوب اسراف و کمتر از عدد مطلوب موجب اخلال در ذکر است.
[۱۴] حسن‌زاده آملی، حسن، هزار و یک نکته، ج ۱، ص ۱۲۱، چاپ دوم، نشر فرهنگی رجاء، قم، ۱۳۶۵ ق.
و این‌گونه ختم آیات به عدد معین حکایت از رمزی است که بین حروف و اعداد وجود دارد.


آنچه که تذکر آن مهم و قابل توجه است این نکته است که ختم آیات قرآن به عدد معین یا هر ذکر دیگری شرایط خاصی را می‌طلبد. پس اگر کسی این آیه شریفه را بر طبق عدد معین ختم کند و نتیجه‌ای برایش حاصل نشود، مانعی در شرایط و مقدمات آن پیش آمده است که باید آن مانع را برطرف کند تا ختم آیه یا ذکر اثربخش باشد
[۱۵] مقدم، سیدمحمدتقی، خزانة الاسرار فی الختوم والاذکار، علاءالدین الاعلمی، ج ۱، ص ۱۳، چاپ اول، مؤسسه الاعلمی، بیروت، ۱۴۲۳ ق.
؛ یعنی


۱. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، سیدابراهیم میرباقری، ج ۷، ص ۱۹۵، سوم، ناصر خسرو، تهران، ۱۳۷۲ ش.    
۲. حویزی، عبدعلی بن جمعه، تفسیر نور الثقلین، سیدهاشم رسولی محلاتی، ج ۳، ص ۵۶۸، چهارم، اسماعیلیان، قم، ۱۴۱۵ ق.    
۳. نور (۲۴)، آیه ۳۵.    
۴. نجفی اصفهانی، محمدتقی، خواص آیات و تمام سوره‌های قرآن کریم، ص ۹۵، ادیبه، تهران، ۱۳۴۵ ش.
۵. نجفی اصفهانی، محمدتقی، خواص آیات و تمام سوره‌های قرآن کریم، ص ۹۵، ادیبه، تهران، ۱۳۴۵ ش.
۶. نجفی اصفهانی، محمدتقی، خواص تمام آیات و سوره‌های قرآن کریم، ص ۹۵.
۷. ابوسعید الهروی، محمد، بحر الغرائب و منتخب الختوم، ص ۱۸۲، محمودی، تهران، ۱۲۸۱ ق.
۸. نراقی، ملااحمد، الخزائن، حسن حسن زاده آملی، ص ۳۵۰، علمیه اسلامیة، تهران، ۱۳۷۸ ق.
۹. نصراللهی بروجردی، محمدابراهیم، رهنمای گرفتاران، ص ۶۲، چاپ دوم، زهیر، تهران، ۱۳۸۲ ه.ش.
۱۰. نصراللهی بروجردی، محمدابراهیم، رهنمای گرفتاران، ص ۱۱۷، چاپ دوم، زهیر، تهران، ۱۳۸۲ ه.ش.
۱۱. نصراللهی بروجردی، محمدابراهیم، رهنمای گرفتاران، ص ۱۱۷، چاپ دوم، زهیر، تهران، ۱۳۸۲ ه.ش.
۱۲. مقدم، سیدمحمدتقی، خزانة الاسرار فی الختوم والاذکار، علاءالدین الاعلمی، ج ۱، ص ۲۹۷، چاپ اول، مؤسسه الاعلمی، بیروت، ۱۴۲۳ ق.
۱۳. نائینی، محمدحسن، گوهر شب چراغ، محمد فربودی، ج ۱، ص ۲۲۹، چتپ ششم، دیوان، قم، ۱۳۸۱.
۱۴. حسن‌زاده آملی، حسن، هزار و یک نکته، ج ۱، ص ۱۲۱، چاپ دوم، نشر فرهنگی رجاء، قم، ۱۳۶۵ ق.
۱۵. مقدم، سیدمحمدتقی، خزانة الاسرار فی الختوم والاذکار، علاءالدین الاعلمی، ج ۱، ص ۱۳، چاپ اول، مؤسسه الاعلمی، بیروت، ۱۴۲۳ ق.



پایگاه اسلام کوئیست.    


رده‌های این صفحه : خواص آیات و سور | قرآن شناسی




جعبه ابزار