• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

غدیر در قرآن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: غدیرخم، قرآن
پرسش: آیاتی از قرآن که در مورد واقعه غدیر خم باشد بنویسید؟
پاسخ: واقعه غدیر خم مصادف شد با آخرين سال عمر پيامبر در سال دهم هجری و در مراسم حجة‌الوداع، که بعد از پایان مراسم حج و در برگشت کاروان حجاج در منطقه ای به نام خم پیامبر از طرف خداوند مأموریت یافت تا حکم ولایت و سرپرستی بعد از خودش را به مردم ابلاغ کند.



در مورد غدیر خم چند آیه وارد شده است:
یکی آیه "الیوم اکملت لکم دینکم و اتممت علیکم نعمتی و..." که روز نهم ذی حجه در سال دهم هجری هنگام حج وداع نازل شد. با نزول حکم ولایت و تعیین سرپرست جامعه اسلامی، اسلام کامل و نعمت تمام و جامعه اسلامی بیمه شد. از ضربه خوردن به وسیله کافران و مشرکان ایمن گشت.
پیامبر به جهت غوغای مخالفان و ترس از شورش و...از ابلاغ حکم جانشینی امام علی تا فرصت مناسب تری خودداری کرد تا این که در روز هجدهم با نزول آیه "یا ایها الرسول بلغ ما انزل الیک و ان لم تفعل..." موظف شد این حکم را بدون فوت وقت ابلاغ کند. حضرت در محل غدیر خم حکم ولایت را ابلاغ کرد. عملا دین را کامل و نعمت را تمام کرد.
دو آیه دیگر هم هست که بنا بر روایات، در مورد غدیر خم نازل شده اند:یکی آیه ۳۲ انفال:
وَ إِذْ قالُوا اللَّهُمَّ إِنْ کانَ هذا هُوَ الْحَقَّ مِنْ عِنْدِکَ فَأَمْطِرْ عَلَیْنا حِجارَةً مِنَ السَّماءِ أَوِ ائْتِنا بِعَذابٍ أَلیمٍ
(به خاطر بیاور) زمانی را که گفتند:«پروردگارا! اگر این حق است و از طرف توست، بارانی از سنگ از آسمان بر ما فرود آر! یا عذاب دردناکی برای ما بفرست!»
دیگری آیه اول و دوم سوره معارج:
سَأَلَ سائِلٌ بِعَذابٍ واقِعٍ لِلْکافِرینَ لَیْسَ لَهُ دافِع‌؛
تقاضاکننده‌ای تقاضای عذابی کرد که واقع شد! این عذاب مخصوص کافران است، و هیچ کس نمی‌تواند آن را دفع کند.


در کتب تفسیر و حدیث وارد شده که وقتی رسول خدا در غدیر خم امام علی(ع) را به ولایت عهدی منصوب کرد، خبر آن در اطراف پراکنده شد تا به گوش حارث بن نعمان فهری رسید. حارث بی درنگ شتر خود را سوار شد و شرفیاب حضور رسول اللَّه گردید. حضرت آن موقع در ابطح بودند، حارث از شتر خود فرود آمده و بند بر پای آن نهاد و نزدیک شد، آن گاه روی به آن جناب نموده و در حالی که حضرت در بین جمعی از اصحابش بود، عرض کرد:
از ناحیه پروردگارت به ما دستور دادی که به وحدانیت خداوند و رسالت تو شهادت دهیم، ما نیز پذیرفتیم، آن گاه به ما گفتی چه و چه (و همه احکام را ذکر کرد) و ما قبول کردیم، و این همه اطاعت از ما تو را کفایت نکرد تا دو بازوی پسر عمت را کشیده و او را بر همه ما سروری دادی، و گفتی:هر که من مولای اویم،علی مولای او است. اینک آمده‌ام از تو بپرسم داستان سروری پسر عمت از ناحیه خود تو است یا از ناحیه خداست؟
رسول اللَّه فرمود:سوگند به خدایی که جز او معبودی نیست !آن نیز مانند همه دستوراتم از ناحیه خداست.
حارث به سوی مرکب خود برگشت و در حالی که می‌گفت:بار الها! اگر این مطلب حق است و از ناحیه تو است،سنگی از آسمان بر ما بباران، و یا عذابی دردناک بر ما نازل کن. هنوز به شتر خود نرسیده بود که خدا او را هدف سنگ ریزه‌ای قرار داد به طوری که از فرق سرش فرو رفت و از پائین تنش بیرون آمده و هلاکش ساخت. در باره همین واقعه در سوره معارج این دو آیه" سَأَلَ سائِلٌ بِعَذابٍ واقِعٍ. لِلْکافِرینَ لَیْسَ لَهُ دافِعٌ" را فرستاد.


۱. سوره مائده، آیه ۳    
۲. همان، آیه ۶۷    
۳. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۵،ص۲۷۲    
۴. تفسیر المنار، محمد رشید رضا، ج۶، ص۳۸۴    



سایت:مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی    


رده‌های این صفحه : آیه تبلیغ | امام شناسی | قرآن شناسی | کلام




جعبه ابزار