• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

معنای أنا مِن حُسین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: علت محدثه، علت مبقیه، پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم)، قیام امام حسین (علیه‌السلام)، بقای دین اسلام.

پرسش: «حسین منّی و انا من حسین» منظور از جمله دوم چیست؟

پاسخ: دین اسلام یک علت مُحدثه دارد که باعث به وجود آمدن آن است و آن علت مُحدثه وجود مقدس پیامبر اسلام بود که خداوند به واسطه آن حضرت دین اسلام را به وجود آورد و گسترش داد. علت دیگر، علت مُبقیه است؛ یعنی آن‌چه که باعث بقای دین اسلام شده و آن علت مبقیه، وجود مقدس امام حسین (علیه‌السلام) است. قیام امام حسین (علیه‌السلام) باعث بقای دین پیامبر شد؛ لذا پیامبر فرمود: «انا من حسین؛ من از حسین هستم»؛ یعنی بقای دین و نام من وابسته به حرکت آن حضرت است.



پیامبر بزرگوار اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) طبق این حدیث (که شیعه و سنی آن را نقل کرده‌اند) فرمود: «حسین از من است و من از حسین»، این‌که حسین از پیامبر است بحثی نیست؛ چون که امام حسین (علیه‌السلام) نوه آن حضرت است.


اما منظور از این‌که پیامبر از حسین است، دو علت بیان می‌شود:

۲.۱ - علت مُحدثه

دین اسلام یک علت مُحدثه دارد که باعث به وجود آمدن آن است و آن علّت مُحدثه وجود مقدس پیامبر اسلام بود که خداوند به واسطه آن حضرت دین اسلام را به وجود آورد و گسترش داد.
رسول اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) مدت ۲۳ سال برای دین جدیدی که آورده بود، زحمات فراوانی کشیده و سختی‌های زیادی را تحمل نموده تا این‌که خداوند بعد از انتخاب امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) به عنوان جانشین آن حضرت، این آیه را نازل کرد که «الْیَوْمَ اَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ؛ امروز دین شما را کامل کردم».

۲.۲ - علت مُبقیه

علت دیگر، علت مُبقیه است؛ یعنی آن‌چه که باعث بقای دین اسلام شده و آن علت مبقیه، وجود مقدس امام حسین (علیه‌السلام) است؛ زیرا بعد از رحلت پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) انحرافات شروع شد.

۲.۲.۱ - انحراف‌های زمان خلفا

زمان خلیفه اول به دلیل جوّی که بر جامعه حاکم بود، انحرافات کم‌تر بود و زمان خلیفه دوم این انحرافات بیش‌تر شد تا به دوره خلیفه سوم رسید و انحراف و خلاف‌کاری‌ها به اوج خود رسید و حضرت علی (علیه‌السلام) هم چند سالی که حکومت کردند، ‌افرادی مانند معاویه آن‌قدر کارشکنی کردند و جنگ‌ها و آشوب‌های مختلف را بر آن حضرت تحمیل کردند که آن حضرت نتوانست همه آن انحراف‌ها را برطرف کند.

۲.۲.۲ - کلام امام حسین

امام حسین (علیه‌السلام) در زمان خویش در موقعیت زمانی قرار گرفت که باقی ماندن و از بین رفتن دین اسلام، وابسته به وجود ایشان بود و خود حضرت هنگامی که پیشنهاد شد با یزید بیعت کند و حکومت غیر مشروع او را به رسمیت بشناسد، فرمودند: «علی الاسلام السلام اذ قد بُلیَتْ الامّةُ براعٍ مثل یزید؛ وقتی که جامعه به زمام‌داری مانند یزید مبتلا شود، دیگر باید با دین اسلام خداحافظی کرد»؛

۲.۲.۳ - علت مخالفت امام با یزید

زیرا یزید کسی بود که به هیچ یک از مقررات دینی و اخلاقی پایبند نبود و علناً کارهای خلاف شرع را انجام می‌داد و اساساً هیچ اعتقادی به خدا و پیغمبر نداشت؛ لذا امام حسین (علیه‌السلام) با مخالفت و حرکت خونین خویش چهره یزید و یزیدیان را نمایان و ملت‌ها را از خواب غفلت بیدار کرد.

۲.۲.۴ - اهمیت قیام امام حسین

بنابراین قیام امام حسین (علیه‌السلام) باعث بقای دین پیامبر شد، لذا پیامبر فرمود: «انا من حسین؛ من از حسین هستم»؛ یعنی بقای دین و نام من وابسته به حرکت آن حضرت است.
[۳] ‌هاشمی‌نژاد، عبدالکریم، درسی که حسین (علیه‌السلام) به انسان‌ها آموخت.



۱. حماسه عاشورا، مرتضی مطهری.
۲. تاریخ عاشورا، محمد ابراهیم آیتی.
۳. درسی که حسین (علیه‌السّلام) به انسان‌ها آموخت،‌ هاشمی نژاد.


۱. مائده/سوره۵، آیه۴.    
۲. عسکری، سیدمرتضی، معالم المدرستین، ج۳، ص۴۷، بیروت، ناشر مؤسسه النعمان، ۱۴۱۰ق.    
۳. ‌هاشمی‌نژاد، عبدالکریم، درسی که حسین (علیه‌السلام) به انسان‌ها آموخت.
۴. شریف قرشی، محمدباقر، حیات الامام الحسین، ج۱، ص۹۴، نجف الاشرف، الادب، چاپ اول، ۱۳۹۴ق.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «معنای أنا مِن حُسین»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۳/۰۹.    



جعبه ابزار