• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

منظور از شرک مومنان در سوره یوسف

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: سوره یوسف، شرک، مومن
پرسش: قرآن کریم در آیه ۱۰۶ سوره یوسف می‌فرماید: «بیشتر مؤمنان مشرک‌اند» منظور از شرک در این آیه که اکثر مؤمنان گرفتار آن هستند، چیست؟
پاسخ: برای پاسخ به این پرسش، توجه به چند نکته راهگشا خواهد بود:



همان‌گونه که می‌دانید، شرک دارای مراتبی است، ممکن است آن‌هایی که ایمان آورده‌اند چنین تصور کنند که مؤمنان خالصی هستند، ولی معمولاً رگه‌هایی از شرک در افکار، گفتار و یا کردارشان وجود دارد.


این آیه ناظر به مراتب پایین شرک است؛ یعنی بیشتر مردم با این‌که به خدا، معاد و پیامبران الهی ایمان آورده‌اند، اما در عین حال در مرتبه عمل، مشرک‌اند.


۱) امام باقر علیه‌السلام در تفسیر این آیه شریفه فرمودند: "منظور این آیه شرک در اطاعت است، نه شرک در عبادت . گناهانی که مردم مرتکب می‌شوند، شرک اطاعت است؛ چرا که در آن، اطاعت شیطان می‌کنند و به جهت این کار، برای خدا شریکی در اطاعت قائل می‌شوند."
[۱] تفسیر قمی، قمی، علی بن ابراهیم، دار الکتاب، قم، ج ۱، ص ۳۵۸.

۲) از امام صادق علیه‌السلام نیز در تفسیر این آیه سؤال شد که منظور قرآن از این‌که می‌فرماید اکثر مؤمنان مشرک‌اند، چیست؟ امام در پاسخ فرمودند: "مردم بدون توجه، از شیطان اطاعت می‌کنند و اطاعت از شیطان شرک است."


البته با توجه به این‌که شرک، دارای مراتب بسیار خفی یا اخفی است؛ مراتبی از شرک وجود دارد که هیچ منافات با توحید ندارد: «قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ (ع)‌ إِنَّ الشِّرْکَ‌ أَخْفَی‌ مِنْ‌ دَبِیبِ‌ النَّمْل؛‌ امام صادق علیه‌السلام فرمود: شرک در اعمال انسان مخفی‌تر از حرکت مورچه است.»





۱. تفسیر قمی، قمی، علی بن ابراهیم، دار الکتاب، قم، ج ۱، ص ۳۵۸.
۲. کافی، کلینی، دار الکتب الاسلامیة، تهران، ج ۲، ص ۳۹۷.    
۳. وسائل الشیعة، شیح حر عاملی، مؤسسة آل البیت علیهم السلام‌، قم، ج ۵، ص ۹۹.    



پایگاه اسلام کوئست    


رده‌های این صفحه : تفسیر | قرآن شناسی




جعبه ابزار