• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

منهج الصادقین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: تفسیر منهج الصادقین.
پرسش: تفسیر «منهج الصادقین» ملا فتح الله کاشانی دارای چه امتیازاتی هست؟
پاسخ:



تفسیر «منهج الصادقین فی تفسیر القرآن المبین و إلزام المخالفین‌»
[۱] آقا بزرگ تهرانی‌، الذریعة إلی تصانیف الشیعة، ج ۲۳، ص ۱۹۳، اسماعیلیان‌، قم، ۱۴۰۸ق.
نوشته ملا فتح اللّه کاشانی از علمای شیعه بوده که در قرن دهم (متوفی ۹۸۸ یا ۹۹۷ یا ه.ق) می‌زیست.
[۲] آقا بزرگ تهرانی‌، الذریعة إلی تصانیف الشیعة، ج ۲۳، ص ۱۹۳ ـ ۱۹۴، اسماعیلیان‌، قم، ۱۴۰۸ق.




این تفسیر، از تفاسیر ارزشمند شیعی است که به زبان فارسی و بنا بر ادبیات قرن دهم، به‌صورت سلیس و روان نوشته شده است؛ هر‌چند برای خواننده امروزی، نوشته‌ای روان به حساب نمی‌آید.


شهید مطهری در معرفی این تفسیر می‌گوید: «...این تفسیر به زبان فارسی است. تا سی چهل سال اخیر یگانه تفسیر فارسی متداول بود. مؤلف این تفسیر مرحوم ملا فتح اللَّه بن شکر اللَّه کاشانی است که در قرن دهم هجری می‌زیسته است. غالب تألیفات این مرد به زبان فارسی است؛ از جمله آنها شرح نهج‌البلاغه است که البته ترجمه‌ای است فارسی با شرحی مختصر».
[۴] مطهری، مرتضی، مجموعه‌ آثار، ج ‌۱۴، ص ۴۰۵ ـ ۴۰۶، انتشارات صدرا، تهران.



ملا فتح الله در مقدمه تفسیر می‌گوید: «پیش از شروع در مقصود مقدمه در سلک تقریر می‌باید که مبتنی باشد بر آنچه معرفت آن لازم است بر هرکه در این علم خوض می‌نماید...»،
[۵] کاشانی، ملا فتح الله، تفسیر منهج الصادقین فی الزام المخالفین، ج‌ ۱، ص ۵، کتاب‌فروشی محمد حسن علمی، تهران، ۱۳۳۶ش.
لذا ده فصل را در مقدمه بیان می‌کند که به برخی مباحث مربوط به علوم قرآنی (مانند قاریان قرآن، معنای تفسیر و تأویل قرآن، اعجاز قرآن و...) اشاره دارد.
مؤلف در بیان علت نگارش کتاب، انتقاداتی کلی بر تفاسیر دیگر می‌کند که تلاش کرده در تفسیر خود آنها را رفع کند.
[۶] کاشانی، ملا فتح الله، تفسیر منهج الصادقین فی الزام المخالفین، ج‌ ۱، ص ۴، کتاب‌فروشی محمدحسن علمی، تهران، ۱۳۳۶ش.
او


هم‌چنین دلیل نام‌گذاری تفسیر خود به «منهج الصادقین فی تفسیر القرآن المبین و إلزام المخالفین» را در دفاع و روشن ساختن راه و روش ائمه اطهار علیهم‌السلام می‌داند.
[۷] کاشانی، ملا فتح الله، تفسیر منهج الصادقین فی الزام المخالفین، ج‌ ۱، ص ۴، کتاب‌فروشی محمد حسن علمی، تهران، ۱۳۳۶ش.



مرحوم علامه شعرانی در مقدمه تفسیر «منهج الصادقین» در ارتباط با ابعاد مختلف آن با اشاره‌ به منابع مؤلف می‌نویسد‌: «غالب تفسیر بیضاوی را مندرج ساخته است و بسیاری از نکات تفسیر کشاف را نیز، از تفسیر مجمع البیان بسیار نقل کرده است، نه از شواهد و حجت‌ها و تحقیقات علمی آن، بلکه از قصص و تواریخ موجود در مجمع البیان، از تفاسیر نیز به تفسیر تبیان و ابوالفتوح مراجعه کرده است، و گاه سخنان عرفانی از بزرگان و مشاهیر متصوّفه نقل نموده است؛... مؤلف در نقل عبارات دیگران، گاه از خود، توضیحات و شروح و شواهدی افزوده است و در این‌گونه موارد، آن‌را نقل به معنا باید شمرد... در تقریر اصول دین و عقاید شیعه و مسائل مناسب آن، چنان متین و مستحکم و صریح و معقول سخن می‌راند که گویی از مردم دو قرن بیشتر است؛... لذا می‌توان اقوال او را در این مباحث، حجت دانست».
[۸] کاشانی، فتح اللّه، تفسیر منهج الصّادقین، با مقدمه و تصحیح شعرانی، میرزا ابو الحسن، ج ۲، ص ۴ ـ ۵، انتشارات اسلامیه، تهران، بی‌تا.





۷.۱ - اول

در تفسیر منهج الصادقین قبل از آغاز تفسیر هر سوره‌، ابتدا به توضیحاتی پیرامون آن می‌پردازد. نکاتی چون مکی یا مدنی بودن سوره‌ها، تعداد آیات سوره‌ها، فضیلت خواندن سوره‌ها براساس روایت و.... هم‌چنین مطالب اختصاصی سوره در ابتدای هر سوره‌ ذکر شده است.
[۹] کاشانی، ملا فتح الله، تفسیر منهج الصادقین فی الزام المخالفین، ج ‌۷، ص ۴۲۶ ـ ۴۲۷، کتاب‌فروشی محمد حسن علمی، تهران، ۱۳۳۶ش.


۷.۲ - دوم

به‌طور طبیعی مواردی از ذکر مناقب اهل بیت عصمت و طهارت ـ علیهم‌السلام ـ به‌عنوان تفسیر، تطبیق و بیان مصداق، ضمن مطالب این تفسیر شریف به چشم می‌خورد که البته این سیره رایجی در میان مفسران شیعه بوده است.

۷.۳ - سوم

این تفسیر همان‌گونه که از نامش پیداست، علاوه بر تقریر اعتقادات شیعی، تلاش در دفع شبهات مخالفان نیز کرده است؛ لذا از بیان مباحث کلامی نیز خالی نبوده و مباحث عقلی را نیز در درون خود دارد.

۷.۴ - چهارم

از امتیازات دیگر این تفسیر آن است که تمام سوره‌های قرآن را در برمی‌گیرد.


امروزه، با پیشرفت علوم مختلف و نگارش تفسیرهای متفاوت، نمی‌توان به‌صورت قطع از تفسیر «منهج الصادقین» به‌عنوان بهترین یاد کرد؛ اما می‌توان به جرأت گفت، یکی از بهترین کتاب‌های تفسیر قرآن کریم است؛ لذا برخی علما به خواندن آن سفارش کرده‌اند.
[۱۰] مانند حضرت آیت الله بهجت (ره) که در سخنی فرمود: «باید ملتفت باشیم قرآن را یاد بگیریم، الفاظش را یاد بگیریم که از غلط، محفوظ باشد. آن‌چه را که می‌دانیم، قرائتش را تصحیح کنیم، تجویدش را تصحیح کنیم، در نمازمان صحیح القرائت باشیم. و هم‌چنین تفسیرهای آسان و ساده را ما که فارسی زبانیم، بدانیم؛ و [۲]     تفسیر فارسی پیدا کنیم که از روی آن سهل باشد، ما قرآن را بفهمیم؛ مثلاً «منهج الصادقین» را کم و بیش مطالعه کنیم؛ بلکه از اول تا به آخر، چون کتاب فارسی است و کتاب خوبی هم هست. اگر بهتر از او پیدا بکنیم عیب ندارد؛ اما کجا پیدا شود بهتر از او که معتبر باشد؟»؛ به نقل از:http://www.tebyan.net/Quranindex.aspx?pid=۲۱۵۲۹۳



۱. آقا بزرگ تهرانی‌، الذریعة إلی تصانیف الشیعة، ج ۲۳، ص ۱۹۳، اسماعیلیان‌، قم، ۱۴۰۸ق.
۲. آقا بزرگ تهرانی‌، الذریعة إلی تصانیف الشیعة، ج ۲۳، ص ۱۹۳ ـ ۱۹۴، اسماعیلیان‌، قم، ۱۴۰۸ق.
۳. سبحانی، جعفر، موسوعة طبقات الفقهاء، ج ۱۰، ص ۱۹۷، مؤسسه امام صادق (ع)، قم، ۱۴۱۸ق.    
۴. مطهری، مرتضی، مجموعه‌ آثار، ج ‌۱۴، ص ۴۰۵ ـ ۴۰۶، انتشارات صدرا، تهران.
۵. کاشانی، ملا فتح الله، تفسیر منهج الصادقین فی الزام المخالفین، ج‌ ۱، ص ۵، کتاب‌فروشی محمد حسن علمی، تهران، ۱۳۳۶ش.
۶. کاشانی، ملا فتح الله، تفسیر منهج الصادقین فی الزام المخالفین، ج‌ ۱، ص ۴، کتاب‌فروشی محمدحسن علمی، تهران، ۱۳۳۶ش.
۷. کاشانی، ملا فتح الله، تفسیر منهج الصادقین فی الزام المخالفین، ج‌ ۱، ص ۴، کتاب‌فروشی محمد حسن علمی، تهران، ۱۳۳۶ش.
۸. کاشانی، فتح اللّه، تفسیر منهج الصّادقین، با مقدمه و تصحیح شعرانی، میرزا ابو الحسن، ج ۲، ص ۴ ـ ۵، انتشارات اسلامیه، تهران، بی‌تا.
۹. کاشانی، ملا فتح الله، تفسیر منهج الصادقین فی الزام المخالفین، ج ‌۷، ص ۴۲۶ ـ ۴۲۷، کتاب‌فروشی محمد حسن علمی، تهران، ۱۳۳۶ش.
۱۰. مانند حضرت آیت الله بهجت (ره) که در سخنی فرمود: «باید ملتفت باشیم قرآن را یاد بگیریم، الفاظش را یاد بگیریم که از غلط، محفوظ باشد. آن‌چه را که می‌دانیم، قرائتش را تصحیح کنیم، تجویدش را تصحیح کنیم، در نمازمان صحیح القرائت باشیم. و هم‌چنین تفسیرهای آسان و ساده را ما که فارسی زبانیم، بدانیم؛ و [۲]     تفسیر فارسی پیدا کنیم که از روی آن سهل باشد، ما قرآن را بفهمیم؛ مثلاً «منهج الصادقین» را کم و بیش مطالعه کنیم؛ بلکه از اول تا به آخر، چون کتاب فارسی است و کتاب خوبی هم هست. اگر بهتر از او پیدا بکنیم عیب ندارد؛ اما کجا پیدا شود بهتر از او که معتبر باشد؟»؛ به نقل از:http://www.tebyan.net/Quranindex.aspx?pid=۲۱۵۲۹۳



پایگاه اسلام کوئست.    



جعبه ابزار