• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اختلاف نداشتن پیامبران الهی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: پیامبران، اتحاد، عدم اختلاف، اختلاف نداشتن.

پرسش: اگر تمام پیامبران (علیهم‌السّلام) در یک عصر زندگی می‌کردند، آیا اختلافی میان آنان به وجود نمی‌آمد؟

پاسخ: پیامبران (علیهم‌السّلام) همواره منادی وحدت و یگانگی بودند و از آنجا که عوامل اختلاف؛ یعنی جهل، انحراف از فطرت، هوا و هوس و طغیان در آنها وجود ندارد بروز اختلاف هم بین آنها متصور نیست.



بر اساس آیات قرآن کریم، دلیل اختلاف انسان‌ها، جهل و نادانی، انحراف از فطرت اولیه، تبعیت از هوا و هوس و طغیان و سرکشی است. از سوی دیگر یکی از دلایل و حکمت‌های بعثت انبیا (علیه‌السّلام)، برداشتن اختلاف میان مردم و دعوت به اتحاد و یگانگی است.
«کانَ النَّاسُ اُمَّةً واحِدَةً فَبَعَثَ اللَّهُ النَّبِیِّینَ مُبَشِّرِینَ وَ مُنْذِرِینَ وَ اَنْزَلَ مَعَهُمُ الْکِتابَ بِالْحَقِّ لِیَحْکُمَ بَیْنَ النَّاسِ فِیمَا اخْتَلَفُوا فِیهِ وَ مَا اخْتَلَفَ فِیهِ اِلاَّ الَّذِینَ اُوتُوهُ مِنْ بَعْدِ ما جاءَتْهُمُ الْبَیِّناتُ بَغْیاً بَیْنَهُمْ فَهَدَی اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا لِمَا اخْتَلَفُوا فِیهِ مِنَ الْحَقِّ بِاِذْنِهِ وَ اللَّهُ یَهْدِی مَنْ یَشاءُ اِلی‌ صِراطٍ مُسْتَقِیمٍ؛ مردم یک امّت بودند، پس خدا پیامبران بشارت‌دهنده و ترساننده را بفرستاد و بر آنها کتاب بر حق نازل کرد تا آن کتاب در آنچه مردم اختلاف دارند میان‌شان حکم کند، ولی جز کسانی که کتاب بر آنها نازل شده و حجّتها آشکار گشته بود از روی حسدی که نسبت به هم می‌ورزیدند در آن اختلاف نکردند. و خدا مؤمنان را به اراده خود در آن حقیقتی که اختلاف می‌کردند راه نمود، که خدا هر کس را که بخواهد به راه راست هدایت می‌کند.»


بنابراین، اگر تمام پیامبران (علیه‌السّلام) در یک عصر زندگی می‌کردند، و در یک مکان جمع می‌شدند با هم اختلاف نداشتند؛ زیرا اولاً: عوامل اختلاف؛ یعنی جهل، انحراف از فطرت، هوا و هوس و طغیان در آنها وجود ندارد. ثانیاً: آنها نه تنها اختلافی با هم نمی‌داشتند، بلکه هدف از بعثت آنان، رفع اختلاف میان مردم بوده و به همین دلیل آنان همواره منادی وحدت و یگانگی بودند.
به بیان دیگر، با توجه به آن‌که تمام پیامبران از جانب خدا ماموریت داشتند و علی‌رغم برخی تفاوت‌ها در ابلاغ پیام که به دلیل تفاوت مخاطبان و شرایط پیرامونی بود، در اصول هیچ اختلافی نداشتند، و حتی اگر یکی از اولیای الهی برخی رفتارهای ولی دیگر را درک نمی‌کرد، با روشن شدن حقیقت تسلیم می‌شد، چنانچه در جریان موسی و خضر (علیه‌السّلام) اتفاق افتاد.
امام خمینی (رحمة‌الله‌علیه) در این‌باره می‌گوید: «ریشه تمام اختلافاتی که فاقد هدف مشخص و مقدسی باشد، به حب دنیا برمی‌گردد و اگر در میان شما هم چنین اختلافاتی وجود دارد، برای آن است که حب دنیا را از دل بیرون نکرده‌اید و از آن‌جا که منافع دنیا محدود می‌باشد، هر یک برای به دست آوردن آن با دیگری به رقابت برمی‌خیزد. شما خواهان فلان مقامید، دیگری نیز همان مقام را می‌خواهد، قهراً منجر به حسادت و برخورد می‌گردد. لیکن مردان خدا، که حب دنیا را از دل بیرون کرده‌اند، هدفی جز خدا ندارند، هیچ‌گاه با هم برخورد نداشته، چنین مصایب و مفاسدی به بار نمی‌آورند. اگر تمام پیامبران الهی امروز در یک شهر گرد آیند، هرگز با هم دوییت و اختلاف نخواهند داشت؛ زیرا هدف و مقصد یکی است؛ دل‌ها همه متوجه به حق تعالی بوده، از حب دنیا خالی است».
از‌این‌رو است که قرآن به افراد باایمان توصیه می‌کند که اعتقادشان این باشد: «ما در میان هیچ‌یک از پیامبران او، فرق نمی‌گذاریم (و به همه ایمان داریم)».
«آمَنَ الرَّسُولُ بِما اُنْزِلَ اِلَیْهِ مِنْ رَبِّهِ وَ الْمُؤْمِنُونَ کُلٌّ آمَنَ بِاللَّهِ وَ مَلائِکَتِهِ وَ کُتُبِهِ وَ رُسُلِهِ لا نُفَرِّقُ بَیْنَ اَحَدٍ مِنْ رُسُلِهِ وَ قالُوا سَمِعْنا وَ اَطَعْنا غُفْرانَکَ رَبَّنا وَ اِلَیْکَ الْمَصیرُ».


۱. بقره/سوره۲، آیه۲۱۳.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۹۴-۹۹، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ اول، ۱۳۷۴ش.    
۳. ر.ک:سایت اسلام کوئست، مقاله «تعلّم موسی از خضر».    
۴. موسوی خمینی، روح الله، جهاد اکبر، ص۳۰.    
۵. بقره/سوره۲، آیه۲۸۵.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «اختلاف نداشتن پیامبران الهی»، تاریخ بازیابی۱۴۰۰/۱۰/۲۷.    


رده‌های این صفحه : مباحث قرآنی | ویژگیهای پیامبران




جعبه ابزار