• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تفاوت زن با مرد

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: تفاوت، آرامش، زن، مرد، اسلام، آزادی، اختیار، قوانین الهی، سعادت انسان.

پرسش: أ. چرا قرآن از زن به عنوان آرامش‌دهنده مرد نام برده است؟ ب. چرا در اسلام آزادی زن نسبت به مرد کم‌تر است و بیش‌تر اختیارات به دست مرد است؟ ولی در کشورهای دیگر چنین نیست؟

پاسخ: برخی تفاوت‌های عمده‌ زن و مرد شامل برخی تفاوت‌های روانی و جسمی است که خداوند به اقتضای طبیعت و خلقت زن و مرد در نظر گرفته است؛ به عنوان مثال، سیستم روحی زن را با عاطفه‌تر و مرد را عقلانی‌تر کرده است یا در مسائل جسمانی یک‌سری وظایف را بر عهده مردان گذاشته که انجام آن‌ها برای زنان سخت و مشقت‌آور است و از جهتی این کارها برای زن ارزشی‌تر است؛ زیرا که استخدام مرد را به دنبال خود دارد و ... .



ممکن است منشأ اشکال اول شما این آیه باشد که می‌فرماید: «وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْكُنُوا إِلَيْهَا ...»؛ «و از نشانه‌های او این است که همسرانی از جنس خود شما، برای شما آفرید، تا در کنار آنها آرامش یابید».
در آیه مذکور منظور این نیست که تنها زن آرامش و تسکین‌بخش مرد باشد؛ بلکه آرامش و تسکین دو طرفه بوده و وجود همسران در کنار یک‌دیگر، مایه شکوفایی، نشاط و پرورش در زندگی خواهد بود. خداوند متعال در جاهای دیگر با اشاره به ضرورت در کنار هم بودن زن و مرد می‌فرماید: «... هُنَّ لِبَاسٌ لَّكُمْ وَأَنتُمْ لِبَاسٌ لَّهُنَّ »؛ «آنها «زنان» لباس شما هستند و شما لباس آنها ...».
بنابراین دو همسر می‌توانند هم‌دیگر را از انحرافات حفظ کنند و عیوب هم را بپوشانند و وسیله راحت و آرامش یک‌دیگر باشند.


آنچه حقیقت انسان را تشکیل می‌دهد، قلب و روح انسان است و از نظر قرآن کریم، مرد و زن از یک نفس و جانی واحد هستند؛ چنان‌که خداوند متعال می‌فرماید: «ای مردم! از پروردگارتان که شما را از «نفس واحدی» آفرید و جفتش را (نیز) از او آفرید و از آن دو، مردان و زنان بسیاری پراکنده کرد، پروا دارید...». پس خمیرمایه مرد و زن یکی بوده و هیچ‌یک بر دیگری برتری ندارد؛ بلکه هر دو مکمل و نیازمند یک‌دیگرند.


تفاوت‌های عمده‌ای را که می‌توان بر شمرد، این است که:
برخی تفاوت‌های روانی و جسمی است که خداوند به اقتضای طبیعت و خلقت زن و مرد در نظر گرفته است؛ به عنوان مثال سیستم روحی زن را با عاطفه‌تر و مرد را عقلانی‌تر کرده است یا در مسائل جسمانی یک‌سری وظایف را بر عهده مردان گذاشته که انجام آن‌ها برای زنان سخت و مشقت‌آور است و از جهتی این کارها برای زن ارزشی‌تر است؛ زیرا که استخدام مرد را به دنبال خود دارد و به گفته امام امیرالمؤمنین (علیه‌السلام): «النساء ریحانه لیست بقهرمانه».


اما در این‌که یک‌سری آزادی‌ها به مرد داده شده، ولی زنان در آن مسائل محدودیت دارند؟ باید گفت: هر کدام از این‌ها دارای توجیه و حکمت هستند، به عنوان مثال در مسئله حجاب، مرد محدودیت کم‌تری دارد؛ ولی زن چنین نیست. این ممکن است به آن علت باشد که زن به خاطر ویژگی خاصی که دارد ـ حجاب جنبه دفاعی و حفاظت دارد نه محدودیت مثل قوانین رانندگی در دنیا که هیچ‌ اندیشمندی نخواهد گفت این قوانین اسارت و محدودیت برای رانند‌گان بیچاره است: زیرا همه می‌دانند این قوانین برای حفظ جان و ماشین و سرنشین‌هاست و بدون شک قوانین حجاب برای حفظ سلامتی روحی، اخلاقی زن و خانواده و نسل آینده هستند که سرنشین ماشین زندگی هستند که هدایت‌کننده آن زن می‌باشد.


و یا در این‌که چرا مرد مدیر خانواده است؟ باید گفت: به این خاطر آن است که مرد وظیفه تهیه و تأمین معیشت، مسکن و ... را بر عهده‌دار می‌باشد و این مدیریت هیچ‌گاه به معنای ظلم کردن در حق زن نیست؛ بلکه به یک معنی استخدام مرد برای زن می‌باشد تا زن از حوادث نامناسب در ایمنی قرار بگیرد و عزت و شرافت زن سالم بماند که خواسته فطری خانم‌هایی که فطرت اولیه آن‌ها دگرگون نشده باشد، همین روش را می‌خواهند؛ ولی در مسائل ارزشی قرآن کریم ملاک برتری انسان‌ها را «تقوا» می‌داند و می‌فرماید: «يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُم مِّن ذَكَرٍ وَأُنثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ ... »؛ ‌ «ای مردم! ما شما را از مرد و زنی آفریدیم و شما را ملت و قبیله قبیله گردانیدیم تا با یک‌دیگر شناسایی متقابل حاصل کنید، در حقیقت گرامی‌ترین شما نزد خدا، پرهیزکارترین شماست...».


پس باید میان مسائل حقوقی و ارزشی فرق گذاشته شود و در مسائل حقوقی، چون تفاوت‌هایی میان زن و مرد وجود دارد، به طور طبیعی این دو نمی‌توانند مساوی باشند و ممکن است حقوقی مربوط به زن‌ها باشد و مردان از آن بی‌بهره باشند و بالعکس و در مواردی که برای یکی از این دو، حقوق بیش‌تری قرار داده، وظایف بیش‌تری نیز بر عهده آن‌ها نهاده است. دین مقدس اسلام برای زنان حق مالکیت، حق انتخاب همسر و حق حقوق متقابل با همسر، مسکن، نفقه، حضانت اطفال تا سنین معین، حق دریافت اجرت برای کارهای خانه، حضور در میان اجتماع در صورتی که به روابط خانوادگی‌ و زناشویی خللی وارد نکند و عفاف و کرامت او حفظ شود و ... در نظر گرفته است و در مقابل نیز حق سرپرستی و مدیریت خانواده که نیاز به کوشش و زحمت بیش‌تری دارد ـ تهیه امرار معاش امکانات و زندگی و... بر عهده مرد گذاشته شده است و به طور طبیعی مرد در برخی موارد به ناچار و ضرورت اختیاراتش به مقتضای وظیفه‌اش زیادتر از زن است.


افزون بر این، قانون خلقت این تفاوت‌ها را به وجود آورده تا پیوند خانوادگی زن و مرد را محکم‌تر کند تا آن‌ها به دست خود حقوق و وظایف خانوادگی را میان زن و مرد تقسیم نماید، قانون خلقت اگر تفاوتی بین مرد و زن قائل نمی‌شد به هر دو جفا می‌شد.


قرآن در مورد فلسفه تفاوت‌های اقتصادی در جامعه که چرا جامعه آن‌طور که «سوسیالیست»‌ها می‌گوید، بی‌طبقه نشد؟ همین نکته را توجه می‌دهد:

«نَحْنُ قَسَمْنَا بَيْنَهُم مَّعِيشَتَهُمْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَرَفَعْنَا بَعْضَهُمْ فَوْقَ بَعْضٍ دَرَجَاتٍ لِيَتَّخِذَ بَعْضُهُم بَعْضًا سُخْرِيًّا ... »؛ تفاوت معیشت مادی بین مردم برای این است ‌که آن‌ها هم‌دیگر را استخدام و هم‌دیگر را تسخیر نمایند والاّ جامعه نسبت به هم جاذبه ندارند و به قول امام جواد اگر مردم مساوی باشند، هلاک می‌شوند.
[۸] منتهی‌الآمال، حکمات امام جواد (علیه‌السلام).

و این تفاوت‌ها برای تسخیر زن و مرد و جذب آنها نسبت به هم‌دیگر نقش اساسی دارد؛ والاّ موجب اختلاف، جدایی و طلاق خواهد شد.


بدون شک برنامه و قوانین کشور ما برخاسته از برنامه اسلامی و حتی الهی است که این قوانین، مناسب با فطرت انسان و مکمل قوانین آفرینش می‌باشد که جدا شدن انسان از برنامة اسلام مثل جدا شدن از اصل فطرت انسانی خود می‌باشد و در جای خودش بحث شد که جامع‌ترین و کامل‌ترین قوانین برای سعادت انسان، قوانین الهی است؛ ولی قوانین و برنامة کشورهای دیگر که بی‌بندوباری زن‌ها به عنوان آزادی مطرح است، آن برنامه و قوانین از دید جهان‌بینی مادی سرچشمه می‌گیرد و نوعاً زن را به عنوان وسیله آن هم متأسفانه وسیله و کالا، ارضای غریزه جنسی نگاه می‌کنند و زن را برای خواسته خود نه زن می‌خواهد و هنگامی هم به مقصد رسیدند، حقوق اولیه و شخصیت زن نادیده گرفته می‌شود؛ ولی اسلام برای اصالت شخصیت زن، به عنوان یک انسان الهی ارزش قائل است و خواسته‌های مادی و معنوی او را در رابطه با برنامه الهی مورد توجه قرار می‌دهد و به همین دلیل زن‌هایی که هنوز فطرت اصیلشان ضربه ندیده است و وجدان الهی آن‌ها سالم و بیدار است، از این زندگی بی‌بندوباری در جهان امروز رنج می‌برند و از زن بودن خسته و ناراضی‌اند که آمارها نشان‌دهنده این حقیقت می‌باشد که می‌توانید به کتاب حقوق زن در اسلام رجوع نمایید.


۱. عبدالله جوادی آملی، زن در آیینه جلال و جمال، قم، مرکز نشر فرهنگی رجاء، ص۶۷-۶۶.
۲. شهید مرتضی مطهری، نظام حقوق زن در اسلام، قم، انتشارات صدرا.
۳. هادی دوست محمدی، شخصیت زن از دیدگاه قرآن، تهران، معاونت فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی، ص۳۲-۲۳.
۴. محمدباقر محقق، حقوق مدنی زوجین در زمان زناشویی دائم از نظر قرآن، (نشر بنیاد قرآن).
۵. آیین همسرداری، اثر استاد ابراهیم امینی.


۱. روم/سوره۳۰، آیه۲۱.    
۲. بقره/سوره۲، آیه۱۸۷.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر و همکاران، تفسیر نمونه، ج۱، ص۶۵۰، تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ بیست و سوم.    
۴. مطهری، مرتضی، حقوق زن در اسلام، ص۲۰۰ ۳۶۰، قم، انتشارات صدرا.    
۵. حجرات/سوره۴۹، آیه۱۳.    
۶. مطهری، مرتضی، حقوق زن در اسلام، ص۱۸۷-۳۶۰، قم، انتشارات صدرا.    
۷. زخرف/سوره۴۳، آیه۳۲.    
۸. منتهی‌الآمال، حکمات امام جواد (علیه‌السلام).



سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «تفاوت زن با مرد»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۱۰/۰۶.    



جعبه ابزار