• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حدود علم امام معصوم

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: علم ، امام معصوم
پرسش: آیا علم امام معصوم علیه‌السلام شامل مسائل امروزی می‌شود؟
پاسخ: بر اساس عقیده‌ قطعی شیعه ، پیامبران و امامان معصوم علیهم‌السلام در قله‌ دانش و حکمت و معرفت قرار دارند.



علمی که خداوند به امامان معصوم علیهم‌السلام عطا کرده است، از علم تمام مردم بالاتر است و هیچ‌یک از مردم را یارای درک مقام برتر علمی آنان نیست. بنابراین، تردیدی نیست آن‌چه بشر با دانش ناقص خویش به دست آورده فراتر از دانش پروردگار نیست که خداوند آن‌را در اختیار معصومان علیهم‌السلام قرار داده است. بر همین اساس، دانش‌های امروزین نیز در حیطه دانشی آن بزرگواران است.
به فرموده‌ امام علی علیه‌السلام سیلاب دانش از آنان سرازیر بوده و هیچ پرنده بلند پروازی به بلندای قله‌ علم و کمال آنان نتواند برسد.
[۱] نهج البلاغة، شریف الرضی، محمد بن حسین، صالح، صبحی، هجرت، قم، خطبه ۳، ص ۴۸.



از آن‌جا که در گفتمان امامت، امام، وظیفه و مسئولیت خطیر حفاظت از کیان دین و شریعت و تبیین احکام الهی و هدایت و اصلاح امر مردم را بر عهده دارد، این اقتضا می‌کند که آگاهی او از دین، کامل و بی‌نقص بوده و در هیچ مسئله‌ای نیازمند به هدایت و تعلیم دیگران نباشد. در غیر این صورت، نقش هدایت‌گری مطلق امام معصوم علیه‌السلام محل تردید قرار خواهد گرفت. به این جهت، در ذیل برخی روایات از جمله « حدیث ثقلین »، از اعلمیت اهل بیت علیهم‌السلام سخن به میان آمده و گفته شده: «هرگز بر آنان پیشی نگیرید که به هلاکت افتید و به ایشان تعلیم ندهید که آنان از شما داناترند.»


در روایات بسیاری از ائمه‌ اطهار علیهم‌السلام، آن بزرگواران، مخزن علم و محل اسرار الهی، راسخان در قرآن و معادن و سرچشمه‌های دانش و حکمت، زنده کننده‌ علم و میراننده‌ جهل و وارثان انبیاء و مانند آن لقب گرفته‌اند. برای نمونه برخی از روایات که دلالت بر علم بی‌پایان معصومان علیهم‌السلام می‌کند، بیان می‌شود:
۱. سدیر گوید: به امام باقر علیه‌السلام گفتم: قربانت! شما چه سمتی دارید؟ امام علیه‌السلام فرمود: «ما خزانه‌دار علم خدائیم، ما مترجم وحی خدائیم و ما حجت رسائیم بر هرکه در زیر آسمان و روی زمین است».
۲. امام صادق علیه‌السلام می‌فرماید: «ما اهل بیت، ولیّ امر ( امامت و خلافت )
[۴] مرآة العقول فی شرح أخبار آل الرسول، مجلسی، محمد باقر، محقق و مصحح:رسولی، سید هاشم، دار الکتب الإسلامیة، تهران، ‌ج ۲، ص ۳۴۶.
خدا و گنجینه علم خدا و صندوق وحی خدا هستیم».


۱. نهج البلاغة، شریف الرضی، محمد بن حسین، صالح، صبحی، هجرت، قم، خطبه ۳، ص ۴۸.
۲. الکافی، کلینی، محمد بن یعقوب، محقق و مصحح:غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، دار الکتب الإسلامیة، تهران، ج ۱، ص ۲۹۴.    
۳. الکافی، کلینی، محمد بن یعقوب، محقق و مصحح:غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، دار الکتب الإسلامیة، تهران، ج ۱، ص ۱۹۲.    
۴. مرآة العقول فی شرح أخبار آل الرسول، مجلسی، محمد باقر، محقق و مصحح:رسولی، سید هاشم، دار الکتب الإسلامیة، تهران، ‌ج ۲، ص ۳۴۶.
۵. الکافی، کلینی، محمد بن یعقوب، محقق و مصحح:غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، دار الکتب الإسلامیة، تهران، ج ۱، ص ۱۹۲.    



پایگاه اسلام کوئست    


رده‌های این صفحه : امام شناسی | علم امام | کلام




جعبه ابزار