• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حدود وابستگی بین زن و شوهر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: پروردگار، زن، شوهر، عشق، محبت، علاقه وابستگی، حدود وابستگی.

پرسش: از لحاظ اسلام آیا محدودیتی برای وابسته‌شدن به همسر و فرزندان وجود دارد؟

پاسخ اجمالی: قوام، تحکیم و استمرار زندگی زناشویی به محبت، دوستی، تفاهم، احترام متقابل و به رسمیت شناختن و رعایت حقوق همدیگر است که در نتیجه منجر به وابستگی زن و شوهر نسبت به یکدیگر می‌شود ولی این وابستگی نباید آنان را از واجبات حق الله و حق الناس باز دارد و یا آنان را به سمت گناه بکشاند.



دین اسلام برای آن‌که محیط و اجتماع کوچک خانواده استحکام بیشتری یافته و تداوم یابد، برای هر یک از زن و شوهر حقوقی در نظر گرفته و در مقابل این حقوق، وظایفی را نیز تعیین کرده است.
از طرفی نیز قوام، تحکیم و استمرار زندگی زناشویی به محبت، دوستی، تفاهم، احترام متقابل و به رسمیت شناختن و رعایت حقوق همدیگر است که در نتیجه منجر به وابستگی زن و شوهر نسبت به یکدیگر می‌شود.
البته این وابستگی عاطفی و عشق و علاقه نباید تا‌ اندازه‌ای پیش رود و به گونه‌ای باشد که انسان را از یاد خدا غافل کند و منجر به فراموشی او و فرمان‌هایش شود که در این صورت پسندیده نیست. چنان‌که پروردگار حکیم در قرآن کریم می‌فرماید:
«یا اَیهَا الَّذینَ آمَنُوا لا تُلْهِکمْ اَمْوالُکمْ وَ لا اَوْلادُکمْ عَنْ ذِکرِ اللَّهِ وَ مَنْ یفْعَلْ ذلِک فَاُولئِک هُمُ الْخاسِرُون‌؛ ‌ای کسانی که ایمان آورده‌اید! اموال و فرزندانتان شما را از یاد خدا غافل نکند! و کسانی که چنین کنند، زیان‌کارانند.»
و یا می‌فرماید:
«لَنْ تُغْنِی عَنْهُمْ اَمْوالُهُمْ وَ لا اَوْلادُهُمْ مِنَ اللَّهِ شَیئاً اُولئِک اَصْحابُ النَّارِ هُمْ فِیها خالِدُون‌؛ در برابر خداوند نه از اموالشان و نه از اولادشان هرگز کاری ساخته نیست. آنها اهل دوزخ‌ هستند [و] در آن جاودانه [می‌مانند]
همچنین می‌فرماید:
«وَ لا تُطِعْ مَنْ اَغْفَلْنا قَلْبَهُ عَنْ ذِکرِنا وَ اتَّبَعَ هَواهُ وَ کانَ اَمْرُهُ فُرُطاً؛ پس پیروی مکن‌ کسی را که قلبش او را بی‌خبر از یاد ما کرده و از هوای نفسش پیروی می‌کند و کار او تباه است‌.»
در نتیجه این وابستگی نباید آنان را از واجبات حق اللهی و حق الناس باز دارد و یا آنان را به سمت گناه بکشاند؛ زیرا حتی اگر بالاترین محبت و دلبستگی میان اعضای خانواده در این دنیا وجود داشته باشد، در صورت فراموشی خدا و معاد، در روز رستاخیز هر کدامشان به دنبال راه چاره‌ای برای خویشتن بوده و از یکدیگر می‌گریزند:
«یَوْمَ یَفِرُّ الْمَرْءُ مِنْ اَخِیهِ وَاُمِّهِ وَاَبِیهِ وَصَاحِبَتِهِ وَبَنِیهِ لِکُلِّ امْرِئٍ مِنْهُمْ یَوْمَئِذٍ شَاْنٌ یُغْنِیهِ؛ روزی که هر فردی از برادر، پدر و مادر، همسر و فرزندانش می‌گریزد؛ زیرا هر کدامشان درگیر کاری هستند که توانایی توجه به دیگران را ندارند.»


۱. منافقون/سوره۶۳، آیه۹.    
۲. مجادله/سوره۵۸، آیه۱۷.    
۳. کهف/سوره۱۸، آیه۲۸.    
۴. عبس/سوره۸۰، آیه۲۳.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «حدود وابستگی بین زن و شوهر»، تاریخ بازیابی۱۴۰۰/۷/۱۰.    


رده‌های این صفحه : روابط زن و مرد | مباحث قرآنی | محبت




جعبه ابزار