• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تأثیر تلاوت قرآن در جوانی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: قرآن، قرائت، تلاوت، جوانی، پیری، اخلاص.

پرسش: چرا در روایات اعلام شده است که تلاوت قرآن در جوانی بهتر و مؤثرتر از تلاوت آن در پیری و کهن‌سالی است؟!

پاسخ اجمالی: منظور از قرائت قرآن در جوانی این است که قرائت این کتاب مقدس به صورت عادتی همیشگی در زندگی جوان مؤمن درآمده و همراه تدبر و درک محتوای آن ‌باشد بنحوی که در تمام دوران حیاتش از برکات آن بهرمند شده و در زندگی او تاثیر‌گذار باشد.



روایاتی وجود دارد که قرائت مؤمنانه و با اخلاص قرآن را در جوانی مؤثرتر می‌داند؛ و به همین دلیل است که بسیاری از بزرگان از این‌که بهره کامل از چنین فرصتی را نبرده‌اند، ابراز تاسف می‌نمودند.
در ارتباط با تاثیر آموزه‌های قرآن بر روح و جان جوانان، امام صادق (علیه‌السّلام) فرمود: هر کس در حال جوانی قرآن بخواند و با ایمان هم باشد، قرآن با گوشت و خونش عجین شده و خداوند متعال او را با فرشتگان پیغام‌برنده و نیک‌رفتارش رفیق کند و قرآن برای او در روز قیامت پرده و مانعی در مقابل دوزخ خواهد بود و می‌گوید: بار پروردگارا! هر کارگری به مزد کار خویش‌ رسیده جز آن‌که برای خواندن من تلاش کرده است، پس گرامی‌ترین عطاهای خود را به او برسان.‌


در این دسته از روایات، منظور از قرائت قرآن در جوانی این است که قرائت این کتاب مقدس به صورت عادتی همیشگی در زندگی جوان مؤمن درآمده و همراه تدبر و درک محتوای آن ‌باشد و نه یک‌بار خواندن و مجرد تلاوت بدون تفکر و تدبر در تعالیم آن! همچنین منظور از عجین شدن قرآن با خون و پوست و تمام وجود چنین تلاوت کننده‌ای، این است که قرآن در رفتار ظاهری و باطنی‌ جوان تاثیر می‌گذارد و موجب استقامت اعضا و جوارح و آرامش قلبی‌اش شده و موعظه‌های پروردگار و نصایح قرآن در وجودش نهادینه می‌شود؛ و چنین اثر شگفت‌آوری به دلیل آلوده نبودن جوان به بسیاری از گناهان است که مانع از قبول حق می‌باشد؛ از‌این‌رو است که مشهور شده است: «الْعِلْمُ فِی الصِّغَرِ کَالنَّقْشِ فِی الْحَجَر»؛ آموختن دانش در جوانی مانند نقش بر روی سنگ است و قرآن در روز قیامت حافظ چنین فردی از مشکلات و گرفتاری‌های قیامت خواهد شد.
بنابر‌این، طلایی بودن این فرصت در جوانی به دلیل مستعد بودن و شادابی جوان است که در سن پیری چنین استعداد و قدرتی وجود ندارد و یا‌ اندک است.


۱. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۲، ص۶۰۳، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    
۲. کراجکی، محمد بن علی، کنز الفوائد، ج۱، ص۳۱۹، قم، دارالذخائر، چاپ اول، ۱۴۱۰ق.    
۳. سروی مازندرانی، محمد‌صالح، شرح الکافی، ج‌۱۱، ص۲۲، محقق، مصحح، شعرانی، ابو الحسن، تهران، ‌المکتبة الاسلامیة، چاپ اول، ۱۳۸۲ق.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «تأثیر تلاوت قرآن در جوانی»، تاریخ بازیابی۱۴۰۰/۳/۸.    






جعبه ابزار