• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حدود آزادی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: آزادی، آزادی سیاسی، آزادی اجتماعی، آزادی بیان، آزادی جنسی، آزادی اندیشه.

پرسش: پیدایش انسان در قرآن به چه ترتیبی است؟

پاسخ: قرآن، انسان را موجودی با اراده و اختیار با معیارهای انسانی و اخلاقی معرفی می‌کند. بر این اساس اسلام، آزادی را بر مبنای انسانیت و ارزش‌های انسانی، برابری، مساوات، حق و عدالت می‌داند و گردش ثروت و فعالیت‌های اقتصادی را در چهارچوب آن‌ها قرار می‌دهد و از خودسری و یکه‌تازی گروهی ثروتمند و مال‌اندوز ممانعت به عمل می‌آورد و جامعه را از زیر بار تحمیل‌های ناروای آنان آزاد می‌سازد. همه اهرم‌های فشار و ابزاری را که ثروتمندان به کار بسته و می‌بندند تا توده‌های مردم را در تنگنا قرار دهند و آزادی‌های آنان را سلب کنند، در تعالیم پیامبران محکوم و مردود شمرده شده است؛ مانند: احتکار، کم‌فروشی، گران‌فروشی، استثمار، ظلم، انحصارطلبی، بی‌عدالتی‌های اقتصادی و ... .

فهرست مندرجات

۱ - معنای لغوی آزادی
۲ - معنای اصطلاحی
۳ - دیدگاه اسلام
۴ - انتخاب آزادانه
۵ - رابطه محدودیت‌های دنیا با آزادی
       ۵.۱ - روایتی از امام علی
۶ - آزادی واقعی
۷ - هدف مهم پیامبران
۸ - آزادی معنوی و منطقی
۹ - لزوم وجود قوانین در جامعه
۱۰ - انواع آزادی
       ۱۰.۱ - آزادی ‌اندیشه
              ۱۰.۱.۱ - موضوع و منابع اندیشیدن
                     ۱۰.۱.۱.۱ - سیر آفاقی انفسی
                     ۱۰.۱.۱.۲ - قرآن
                     ۱۰.۱.۱.۳ - تاریخ گذشتگان
              ۱۰.۱.۲ - موانع درونی و برونی
       ۱۰.۲ - آزادی انتخاب دین
              ۱۰.۲.۱ - دیدگاه علامه طباطبایی
       ۱۰.۳ - آزادی سیاسی اجتماعی
              ۱۰.۳.۱ - آزادی سیاسی
              ۱۰.۳.۲ - آزادی بیان
                     ۱۰.۳.۲.۱ - گوش دادن به بیان‌های گوناگون
                     ۱۰.۳.۲.۲ - امر به معروف و نهی از منکر
                     ۱۰.۳.۲.۳ - مباهله
       ۱۰.۴ - آزادی در انتخاب همسر
       ۱۰.۵ - آزادی وطن
۱۱ - حدود آزادی
       ۱۱.۱ - دیدگاه قرآن
              ۱۱.۱.۱ - آزادی بیان
              ۱۱.۱.۲ - آزادی سیاسی و اجتماعی
۱۲ - آزادی جنسی
       ۱۲.۱ - حفظ نگاه
       ۱۲.۲ - حفظ حریم عفاف
       ۱۲.۳ - عدم برقراری ارتباط جنسی نامشروع
       ۱۲.۴ - عدم برقراری روابط جنسی با همجنس
۱۳ - نتیجه بحث
۱۴ - پانویس
۱۵ - منبع


واژه «آزادی» در لغت، به معنای قدرت انتخاب، رهایی، خالص شدن از آمیختگی، مبرا بودن از عیب و نقص و میانه شیء است.


آزادی در اصطلاح، معانی گوناگون دارد که تا بیش از دویست تعریف می‌رسد؛ به عنوان نمونه، آزادی عبارت است از: «فقدان موانع در راه تحقق آرزوهای انسان».


از نظر اسلام، انسان موجودی است که به صورت خدادادی و فطری دارای آزادی و قدرت انتخاب می‌باشد. خدا با دادن عقل به انسان و فرستادن پیامبران و کتب آسمانی، حق و باطل، راه هدایت و رستگاری و گمراهی و بدبختی را به او نشان داده، تا آزادانه بیندیشد و با انتخاب خود راه صحیح را برگزیند: «وَ قُلِ الْحَقُّ مِنْ رَبِّکُمْ فَمَنْ شاءَ فَلْیُؤْمِنْ وَ مَنْ شاءَ فَلْیَکْفُرْ؛ بگو: این حق است از سوی پروردگارتان! هر کس می‌خواهد ایمان بیاورد (و این حقیقت را پذیرا شود) و هر کس می‌خواهد کافر گردد».


خداوند اگر می‌خواست می‌توانست همه انسان‌ها را به صورت اجبار و تحمیلی به راه حق و سعادت هدایت نماید؛ ولی سنتش بر این قرار گرفته است که انسان آزادانه و با اراده و اختیار خود راه حق الهی را انتخاب نماید؛ چراکه آن‌چه ارزشمند است، انتخاب آزادانه است و ایمان اجباری در پیشگاه خداوند ارزشی ندارد: «وَ لَوْ شاءَ اللَّهُ لَجَمَعَهُمْ عَلَی الْهُدی؛ (انعام، آیه ۳۵) اگر خدا بخواهد، آن‌ها را (به اجبار) به هدایت جمع خواهد کرد» (ولی هدایت اجباری، چه سودی دارد)؟


بنابراین محدودیت‌هایی را که دنیا برای انسان به وجود آورده، هیچ منافاتی با آزادی انسان ندارد؛ زیرا انسان دیندار آزادانه و با انتخاب خود این محدودیت‌ها را پذیرفته است؛ یعنی انسان تکویناً قدرت انتخاب دارد؛ اما معنای قدرت انتخاب داشتن این نیست که انسان هیچ قانونی را با انتخاب خود نپذیرد، لازمه انسانیت و عقلانیت انسان، پذیرفتن حدود و ضوابط، در زندگی است. به همین جهت انسان آزادانه می‌اندیشد، فکر می‌کند و از بین برنامه‌های زندگی، بهترین برنامه را برای خود برمی‌گزیند.
افزون بر این گرچه محدودیت‌های دینی مانع برخی تمایلات انسان می‌شود؛ ولی این نه تنها منفی و بد نیست و به آزادی انسان ضربه نمی‌زند، بلکه یکی از امتیازات دین و تامین‌کننده آزادی واقعی انسان است؛ چون آزادی مطلق و بی‌قید و بند به این معنا که انسان هرگونه تمایلی که خواست اشباع کند و همیشه به غرایز خود پاسخ دهد، امتیاز و برتری برای انسان به حساب نمی‌آید و نمی‌تواند مایة سعادت انسان باشد؛ این‌گونه آزادی، در واقع بنده هوا و هوس و خواهش‌های حیوانی بودن است که خود بالاترین اسارت و بندگی می‌باشد. روایات زیادی از معصومین (علیهما‌السلام) وارد شده که اسیر هوای نفس و بنده طمع، هیچ‌گاه آزادی ندارد؛ به همین دلیل آزادی اجتماعی بدون آزادی معنوی، روحی و فکری ممکن نیست.

۵.۱ - روایتی از امام علی

حضرت علی (علیه‌السلام) در این باره می‌فرماید: «لا تکن عبد غیرک جعلک الله حرّا؛ بندة دیگران مباش که خدا تو را آزاد قرار داده است». آن‌گاه که درون جان بنده هوا و هوسی باشد، انسان بنده دیگران خواهد شد.


آزادی واقعی آن است که انسان قوا و غریزه‌های خود را مهار کند و در بند غضب، حرص، طمع، آز، جاه‌طلبی و... نباشد. بتواند بر خواهش‌های نفسانی خود مسلط باشد و اسیر بت‌های درونی و بیرونی نباشد؛ از‌این‌رو قرآن به انسان می‌گوید: که‌ ای انسان! بنده شیاطین، شهوات و هواهای نفسانی نباش، روح خود را از قید و بند مادیات و جاذبه‌های دنیایی و تمایلات نفسانی رها ساز و اگر می‌خواهی بنده باشی، از قید همة بندگی‌ها خود را آزاد کن و بنده آن کس باش که شایستگی بندگی را دارد.


یکی از اهداف مهم پیامبران الهی نیز، آزاد کردن انسان‌ها از اسارت و زنجیرهای درونی و بیرونی بوده است: «وَ یَضَعُ عَنْهُمْ اِصْرَهُمْ وَ الْاَغْلالَ الَّتِی کانَتْ عَلَیْهِمْ».


با جهاد اکبر و مجاهده با نفس، آزادی معنوی ایجاد می‌کنند و سپس با جهاد اصغر آزادی منطقی اجتماعی را به دست می‌آورند. اگر انسان به برنامه‌های دین حق باشد، از اسارت‌ها و بندگی‌ها رها شده، آزادی‌های درونی و بیرونی را به دست خواهد آورد.


در اجتماع و حکومت، اقتصاد، حقوق، عقیده، قلم، بیان و... اگر قوانینی حاکم نباشد، چیزی جز هرج و مرج و فساد و بی‌بند و باری نخواهد بود؛ پس خوب است، قوانینی بر پایه عقل و وحی الهی تدوین شود، تا سعادت انسان‌ها را تضمین و آزادی واقعی را به ارمغان آورد.
[۶] ایازی، سید علی‌اکبر، آزادی در قرآن، مؤسسه نشر و تحقیقات ذکر.



با توجه به گستردگی مبحث آزادی، در این پاسخ به اختصار به انواع آزادی و سپس به حدود آن‌ها از نظر قرآن اشاره می‌کنیم.

۱۰.۱ - آزادی ‌اندیشه

آزادی معنوی و اخلاقی چیزی است که انسان در درون جانش اسیر شهوات، حرص، طمع، مقام و خرافات، شرک نمی‌شود: و تعقل و آزاد‌اندیشی، زیربنای انتخاب صحیح هدف، مسیر و شیوه زندگی و شرط برخورداری از هدایت الهی است. قرآن کریم، در بیش از سیصد آیه، همگان را به تفکر و آزادی‌ اندیشه دعوت فرموده: «... کَذلِکَ یُبَیِّنُ اللَّهُ لَکُمُ الْآیاتِ لَعَلَّکُمْ تَتَفَکَّرُونَ؛ و این‌گونه، خداوند آیات (خود را) برای شما روشن می‌گرداند؛ باشد که در (کار) دنیا و آخرت بیندیشید» و اساس دعوت حق‌پرستان را بر بصیرت و برهان می‌داند.

۱۰.۱.۱ - موضوع و منابع اندیشیدن

افزون بر این، قرآن کریم، برای ‌اندیشیدن، موضوع و منابعی را معرفی کرده که برخی از آن‌ها، عبارت‌اند از:

۱۰.۱.۱.۱ - سیر آفاقی انفسی


ــ «اَ فَلَمْ یَنْظُرُوا اِلَی السَّماءِ فَوْقَهُمْ کَیْفَ بَنَیْناها وَ زَیَّنَّاها وَ ما لَها مِنْ فُرُوجٍ وَ الْاَرْضَ مَدَدْناها وَ اَلْقَیْنا فِیها رَواسِیَ وَ اَنْبَتْنا فِیها مِنْ کُلِّ زَوْجٍ بَهِیجٍ؛ آیا آنان به آسمان بالای سرشان نگاه نکردند که چگونه ما آن را بنا کرده‌ایم و چگونه آن را (به وسیله ستارگان) زینت بخشیده‌ایم و هیچ شکاف و شکستی در آن نیست، و زمین را گسترش دادیم و در آن کوه‌هایی عظیم و استوار فکندیم و از هر نوع گیاه بهجت‌انگیز در آن رویاندیم».

ــ «سَنُرِیهِمْ ءآیاتینا فِی الْآفاقِ وَ فِی اَنْفُسِهِمْ حَتَّی یَتَبَیَّنَ لَهُمْ اَنَّهُ الْحَقُّ...؛ به‌زودی نشانه‌های خود را در اطراف جهان و در درون جانشان به آن‌ها نشان می‌دهیم، تا برای آن‌ها آشکار گردد که او حق است...».

۱۰.۱.۱.۲ - قرآن


«وَ لَقَدْ صَرَّفْنا فِی هذَا الْقُرْآنِ لِیَذَّکَّرُوا؛ ما در این قرآن انواع بیانات مؤثر را آوردیم تا متذکر شوند».

۱۰.۱.۱.۳ - تاریخ گذشتگان


«اَ فَلَمْ یَهْدِ لَهُمْ کَمْ اَهْلَکْنا قَبْلَهُمْ مِنَ الْقُرُونِ یَمْشُونَ فِی مَساکِنِهِمْ اِنَّ فِی ذلِکَ لآیاتٍ لِاُولِی النُّهی؛ آیا برای هدایت آنان کافی نیست که بسیاری از نسل‌های پیشین را (که طغیان و فساد کردند) هلاک نمودیم و این‌ها در مسکن‌های ویران‌شده آنان راه می‌روند؛ مسلماً در این امر نشانه‌های روشنی برای خردمندان است».
و....

۱۰.۱.۲ - موانع درونی و برونی

قرآن کریم، انسان را از گرفتار آمدن در دام موانع درونی و برونی آزادی‌ اندیشه برحذر می‌دارد و عواملی را به عنوان مانع نام می‌برد:
أ. تقلید کورکورانه از گذشتگان؛
ب. تعصب‌های غلط و جمود فکری به نام ارث مقدس پدران.

«وَ اِذا قِیلَ لَهُمُ اتَّبِعُوا ما اَنْزَلَ اللَّهُ قالُوا بَلْ نَتَّبِعُ ما اَلْفَیْنا عَلَیْهِ آباءَنا اَ وَ لَوْ کانَ آباؤُهُمْ لا یَعْقِلُونَ شَیْئاً وَ لا یَهْتَدُونَ» و هنگامی که به آنان گفته شود از آن چه خدا نازل کرده است پیروی کنید، می‌گویند نه، ما از آن‌چه پدران خود را بر آن یافتیم، پیروی می‌نماییم. آیا اگر پدران آن‌ها چیزی نمی‌فهمیدند و هدایت نیافتند، باز از آن‌ها پیروی خواهند کرد»؟

۱۰.۲ - آزادی انتخاب دین

قرآن کریم، نفی هرگونه تحمیل عقیده، بر آزادی انسان در انتخاب و پذیرش دین به عنوان ابتدایی‌ترین حق انسانی تأکید فرموده و می‌فرماید: «لا اِکْراهَ فِی الدِّینِ قَدْ تَبَیَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَیِّ».

۱۰.۲.۱ - دیدگاه علامه طباطبایی

البته چنان‌که صاحب المیزان نیز نوشته‌اند، توحید در اصل، روح و اساس همه نوامیس اسلامی و زیربنای معارف، اخلاق و قوانین و مبنای تشریع دین است. بر این اساس فقط آزادی دین در دایره ادیان توحیدی (اسلام، یهودیت، مسیحیت و زرتشت) است و نیز آزادی دینی، به معنای دعوت، تبلیغ و نشر همه ادیان نیست.

۱۰.۳ - آزادی سیاسی ـ اجتماعی

در این‌جا آزادی سیاسی و آزادی بیان را شرح می‌دهیم:

۱۰.۳.۱ - آزادی سیاسی

قرآن با به رسمیت شناختن حق دخالت مردم در نظام سیاسی و برخورداری از حق انتخاب با نهی از استبداد و لزوم دخالت مردم در تعیین و تمشیت امور خویش «وَ شاوِرْهُمْ فِی الْاَمْرِ» آزادی سیاسی آنان را تأمین کرده است.
از سوی دیگر، تحمل و مدارای پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وآله) حتی در برابر اعتراض نابجای منافقان، «وَ مِنْهُمْ مَنْ یَلْمِزُکَ فِی الصَّدَقاتِ» نشانگر رفتار حاکم اسلامی با مردم و دادن آزادی به آنان است. افزون بر این، حاکمان دینی موظف به تأمین فضای سالم بحث و گفت‌وگو و تحقیق در معارف دینی حتی برای غیر مسلمانان‌اند: «وَ اِنْ اَحَدٌ مِنَ الْمُشْرِکِینَ اسْتَجارَکَ فَاَجِرْهُ حَتَّی یَسْمَعَ کَلام اللَّهِ ثُمَّ اَبْلِغْهُ مَاْمَنَهُ؛ و اگر یکی از مشرکان از تو پناهندگی بخواهد، به او پناه ده تا سخن خدا را بشنودم؛ سپس او را به محل امنش برسان...».

۱۰.۳.۲ - آزادی بیان

آزادی بیان به عنوان یک سنت الهی و توصیه اولیای او در قرآن مجید، در قالب وجوهی گوناگون آمده است:

۱۰.۳.۲.۱ - گوش دادن به بیان‌های گوناگون

برخورداری از هدایت را گوش دادن به بیان‌های مختلف و انتخاب نیکوترین آنها دانسته است؛

۱۰.۳.۲.۲ - امر به معروف و نهی از منکر

امر به معروف و نهی از منکر را بر همه واجب کرده و راه را برای اظهار نظر و بیان حقایق در همه سطوح جامعه گشوده است.

۱۰.۳.۲.۳ - مباهله

در صورت درخواست مباهله از سوی آنان، پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله) موظف است بدون هیچ‌گونه تهدید و ارعابی، با آنان به مباهله برخیزد.

۱۰.۴ - آزادی در انتخاب همسر

در قرآن کریم بر آزادی انسان در انتخاب همسر و برقراری رابطه جنسی با او تصریح شده است: «نِساؤُکُمْ حَرْثٌ لَکُمْ فَاْتُوا حَرْثَکُمْ اَنَّی شِئْتُمْ»
هم‌چنین مذاکره و گفت‌وگوی متین و شایسته با زنان در مورد ازدواج را مجاز شمرده است؛ حتی اگر در حال عده باشند؛ و....

۱۰.۵ - آزادی وطن

آزادی در انتخاب وطن و سکونت در آن، حق طبیعی و از سوی قرآن مورد تایید قرار گرفته است.و از سوره‌هایی مانند: سوره بقره، آیات ۸۴ و ۸۵ و ۱۹۱ و ۲۲۷ و ۲۴۶) و... می‌توان آزادی انسان‌ها را در انتخاب مسکن و حرمت سلب آزادی مسکن ـ که میثاق الهی شمرده است ـ استفاده کرد.


آزادی موهبتی الهی است که براساس حکمت بالغه خداوند به انسان‌ها عطا و در تشریع احکام یک پیش‌فرض تلقی شده است؛ ولی بدون شک، آزادیِ تأمین کننده سعادت انسان، آزادی حیوانی نیست و در همه جوامع و بر طبق همه ادیان و مکاتب دارای حدودی است؛ زیرا آزادی مطلق با بندگی نسبت به خدا، توحید و با حق فطری انسان، یعنی اجتماعی بودن قابل جمع نیست.

۱۱.۱ - دیدگاه قرآن

در این‌جا، دیدگاه قرآن در مورد حدود آزادی در ابعاد مختلف ارائه می‌شود.

۱۰.۳.۲ - آزادی بیان

این آزادی، محدود به امور ذیل است:

ـ عدم مخالفت با حکم خدا و پیامبرانش؛ (احزاب، ۳۶).
ـ نیامیختن حق و باطل و عدم کتمان حقایق دینی؛ (بقره، آیه ۴۲)
ـ عدم بدعت‌گذاری در دین و اظهار نظرهای خلاف واقع؛ (نحل، آیه ۱۱۶)
ـ عدم غلوّ در دین و پرهیز از گفتار باطل؛نساء، آیه ۱۷۱)
ـ عدم اشاعه زشتی‌ها؛ (نور، آیة ۱۹)
ـ عدم تمسخر و عیب‌جویی از دیگران؛ (حجرات، آیه ۱۱) و...

۱۱.۱.۲ - آزادی سیاسی و اجتماعی

این آزادی، محدود به امور ذیل است:
ـ عدم پذیرش ولایت و سلطه کافران و بیگانگان؛ (نساء، ۱۴۴)
ـ عدم برقراری ارتباط ویژه، به عنوان محرم اسرار خود با بیگانگان؛ (آل‌عمران، آیه ۱۱۸)
ـ عدم افشای اخبار امنیتی؛ (نساء، آیه ۸۳)
ـ حفظ ادب نسبت به رهبران الهی؛ (حجرات، ۲)
ـ عدم ایجاد فساد در جامعه؛ (بقره، ۶۰)
ـ عدم ایجاد تفرقه و اختلاف؛ (آل‌عمران، آیه ۱۰۳)
ـ عدم تجسس در امور دیگران؛ (حجرات، آیه ‌۱۲)
ـ عدم ورود به خانه دیگران بدون اذن؛ (نور، آیه ۲۷) و...


با عنایت به آن‌که برقراری روابط جنسی در اسلام تنها در قالب ازدواج به رسمیت شناخته شده، این آزادی محدود به امور ذیل است:

۱۲.۱ - حفظ نگاه

«به مردان با ایمان بگو دیده فرو نهند و به زنان با ایمان بگو: دیدگان خود را (از هر نامحرمی) فرو بندند». (سوره نور، آیه ۳۱).

۱۲.۲ - حفظ حریم عفاف


«وَ لا یُبْدِینَ زِینَتَهُنَّ اِلاَّ لِبُعُولَتِهِنَّ». (نور، آیه۳۱)

۱۲.۳ - عدم برقراری ارتباط جنسی نامشروع


«وَ لا تَقْرَبُوا الْفَواحِشَ ما ظَهَرَ مِنْها وَ ما بَطَنَ»؛ (انعام، آیه ۱۵۱)

۱۲.۴ - عدم برقراری روابط جنسی با همجنس

(نمل، آیات ۵۴-۵۵) و...


خلاصه آن‌که قرآن، انسان را موجودی با اراده و اختیار با معیارهای انسانی و اخلاقی معرفی می‌کند. بر این اساس اسلام، آزادی را بر مبنای انسانیت و ارزش‌های انسانی، برابری، مساوات، حق و عدالت می‌داند و گردش ثروت و فعالیت‌های اقتصادی را در چهارچوب آن‌ها قرار می‌دهد و از خودسری و یکه‌تازی گروهی ثروتمند و مال‌اندوز ممانعت به عمل می‌آورد و جامعه را از زیر بار تحمیل‌های ناروای آنان آزاد می‌سازد. همه اهرم‌های فشار و ابزاری را که ثروتمندان به کار بسته و می‌بندند تا توده‌های مردم را در تنگنا قرار دهند و آزادی‌های آنان را سلب کنند، در تعالیم پیامبران محکوم و مردود شمرده شده است؛ مانند: احتکار، کم‌فروشی، گران‌فروشی، استثمار، ظلم، انحصارطلبی، بی‌عدالتی‌های اقتصادی و ....


۱. مطهری، مرتضی، گفتارهای معنوی، ص۱۴، انتشارات صدرا.    
۲. کهف/سوره۱۸، آیه۲۹.    
۳. انعام/سوره۶، آیه۳۵.    
۴. اعراف/سوره۷، آیه۱۵۷.    
۵. مطهری، مرتضی، گفتارهای معنوی، ص۱۰-۱۷، انتشارات صدرا.    
۶. ایازی، سید علی‌اکبر، آزادی در قرآن، مؤسسه نشر و تحقیقات ذکر.
۷. بقره/سوره۲، آیه۲۱۹.    
۸. ق/سوره۵۰، آیه۶-۷.    
۹. فصلت/سوره۴۱، آیه۵۳.    
۱۰. اسراء/سوره۱۷، آیه۴۱.    
۱۱. طه/سوره۲۰، آیه۱۳۵.    
۱۲. بقره/سوره۲، آیه۱۷۰.    
۱۳. بقره/سوره۲، آیه۲۵۶.    
۱۴. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۴، ص۱۱۷، جامعه مدرسین.    
۱۵. فتح/سوره۴۸، آیه۱۰.    
۱۶. آل‌عمران/سوره۳، آیه۱۵۹.    
۱۷. توبه/سوره۹، آیه۵۸.    
۱۸. توبه/سوره۹، آیه۶.    
۱۹. زمر/سوره۳۹، آیه۱۸.    
۲۰. آل‌عمران/سوره۳، آیه۶۱.    
۲۱. بقره/سوره۲، آیه۲۲۳-۲۳۵.    
۲۲. بقره/سوره۲، آیه۸۴-۸۵.    
۲۳. بقره/سوره۲، آیه۱۹۱.    
۲۴. بقره/سوره۲، آیه۲۲۷.    
۲۵. بقره/سوره۲، آیه۲۴۶.    
۲۶. احزاب/سوره۳۳، آیه۳۶.    
۲۷. بقره/سوره۲، آیه۴۲.    
۲۸. نحل/سوره۱۶، آیه۱۱۶.    
۲۹. نساء/سوره۴، آیه۱۷۱.    
۳۰. نور/سوره۲۴، آیه۱۹.    
۳۱. حجرات/سوره۴۹، آیه۱۱.    
۳۲. نساء/سوره۴، آیه۱۴۴.    
۳۳. آل‌عمران/سوره۳، آیه۱۱۸.    
۳۴. نساء/سوره۴، آیه۸۳.    
۳۵. حجرات/سوره۴۹، آیه۲.    
۳۶. بقره/سوره۲، آیه۶۰.    
۳۷. آل‌عمران/سوره۳، آیه۱۰۳.    
۳۸. حجرات/سوره۴۹، آیه۱۲.    
۳۹. نور/سوره۲۴، آیه۲۷.    
۴۰. نور/سوره۲۴، آیه۳۱.    
۴۱. نور/سوره۲۴، آیه۳۱.    
۴۲. انعام/سوره۶، آیه۱۵۱.    
۴۳. نمل/سوره۲۷، آیه۵۴-۵۵.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «حدود آزادی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۱۲/۰۲.    



جعبه ابزار